settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за умереността?

Отговор


Умереността избягва крайностите, проявява сдържаност и е свързана със самоконтрола. Умереността е нещо хубаво, но умереният живот е предизвикателство. Голяма част от западната култура е наситена с крайности. Библията ни учи, че крайностите не са нещо добро, и ни помага да разберем как и защо трябва да живеем с умереност.

Една чудесна книга в Библията, посветена на умереността, е Еклисиаст. Цар Соломон е най-мъдрият цар, управлявал някога Израел, но той експериментира с крайности и излишества. Можем да научим много от заключенията на този мъдър цар. В Еклисиаст 2 гл. Соломон изброява много различни неща и удоволствия, към които се е стремял: “И от всичко, които пожелаха очите ми, нищо не им забраних; не спрях сърцето си от никаква веселба, защото сърцето ми се радваше във всичките ми трудове и това беше делът ми от целия ми труд.” (ст. 10). И въпреки това, накрая той не е бил удовлетворен: “Тогава разгледах всички дела, които бяха извършили ръцете ми, и труда, в който се бях трудил; и, ето, всичко беше суета и гонене на вятъра и нямаше полза под слънцето.” (ст 11). Соломон не само изследва границите на удоволствието, но прави същото и с неща, които обикновено смятаме за добри, като мъдростта (Еклисиаст 1:12-18) и усърдната работа (Еклисиаст 2:17-23). Заключението на Соломон е, че всяко негово начинание се оказва безсмислено само по себе си. Радостта от живота е дар от Бога и всички Негови добрини (Еклисиаст 5:19). Но ако ценим тези неща повече от Бога , това все пак ни кара да желаем нещо повече, а именно това, от което сърцата ни наистина имат нужда - Него самия.

Дори добрите неща могат да се превърнат в препъни камък за нас ако се използват без мярка. Шоколадът е добър, но прекаляването с него е нездравословно. Сънят е необходим, но Библията казва, че твърде многото сън води до бедност (Притчи 6:9-11). Децата по природа нямат мярка - искат да чуват една и съща история отново и отново, искат да ядат твърде много от едно и също нещо, липсва им сдържаност при изразяването на емоции. Част от зрелостта е да се научим да казваме "не" на себе си, т.е. да научим колко е ценно да имаме умереност.

Една от най-често срещаните теми по отношение на умереността е тази за пиенето на алкохол. В Ефесяни 5:18 се казва: "И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат..." Балансирайте това с факта, че самият Исус не се е въздържал напълно от пиене (вж. Матей 11:19), и с указанията на Павел към Тимотей: "Не пий вече само вода, а употребявай малко вино за стомаха си и за честите си боледувания" (1 Тимотей 5:23). Като съпоставим тези стихове, става ясно, че Библията разрешава пиенето на алкохол, но категорично забранява пиенето до степен на напиване, което е крайност. Някои хора стигат до извода, че е по-добре изобщо да не пият, и това също е напълно приемливо.

Умереността е добра дисциплина. Всъщност самоконтролът е едно от качествата, които Светият Дух създава в живота на вярващия (Галатяни 5:22-23). Когато не живеем в умереност - когато ни липсва самоконтрол в определена област от живота ни - това може да означава, че не позволяваме на Бога да действа напълно в тази област. Не е нужно да живеем в поражение. Бог не осъжда Своите деца (Римляни 8:1) и на нас ни е дадена победа над всеки грях (Деяния 13:38-39). Освен това Духът иска да ни даде самоконтрол. Когато се предадем на Бога като "жертва жива" (Римляни 12:1), Той ще посрещне нуждите, които се опитваме да задоволим сами (1 Тимотей 6:17). Овцете, които следват Добрия пастир, няма да останат в нужда (Псалм 23:1).

Светът се възползва от похотта на плътта и разпространява лъжата, че това, от което се нуждаем, е повече удоволствие, повече неща, повече развлечения и т.н. Това, от което наистина се нуждаем, е Бог. Бог ни е създал така, че да се нуждаем от Него и да Го желаем преди всичко друго (вж. Матей 4:4). Във всичко останало трябва да имаме умереност.

Единствената област, в която не е нужно да се притесняваме за умереността, е самият Бог. Ние трябва да обичаме Бога безгранично (Лука 10:27). Никога не можем да имаме твърде много от Бога и никога не можем да Го обичаме твърде много. И колкото повече Го молим да изпълни живота ни със Светия Дух, толкова по-лесно става да живеем умерено във всички други области.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за умереността?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries