settings icon
share icon
Въпрос

Добра идея ли е да имаш запознанство с мисионерска цел? Бог не може ли да го използва?

Отговор


Взаимоотношения с мисионерска цел или т.нар. мисионерски срещи са съвременната идея, че християнин може да излиза с нехристиянин с цел да доведе този човек към вяра в Христос. Въпреки че Бог може да използва такива взаимоотношения за евангелизиране, Библията казва, че нашите най-важни взаимоотношения трябва да бъдат с други вярващи хора

Един проблем при оценяването на мисионерските запознанства от библейска гледна точка е, че запознанствата от типа излизане като гаджета не са били широко практикувани в библейски времена. Повечето бракове са били предварително уредени. И все пак, тъй като днес запознанствата често се разглеждат като „път“, водещ към брак, библейските принципи за брака могат да се приложат и към запознанствата, които са първа стъпка към евентуален брак.

Библията учи, че не е правилно да има брак между вярващ и невярващ човек. В 1 Коринтяни 7:39 Павел казва, че вдовицата „но ако мъжът умре, свободна е да се омъжи за когото ще, само в Господа.“. Условието, което Павел поставя е съпругът да „принадлежи на Господа“ . Това е много ясно указание, че вдовицата трябва да се омъжи за християнин.

Павел също пише: „ Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?“ (2 Коринтяни 6:14). Принципът тук е, че близката връзка с невярващите често води до компрометирана вяра. Да влезеш в романтична връзка с невярващ човек създава проблеми. „Не се заблуждавайте. „Лошите другари покваряват добрите нрави.““ (1 Коринтяни 15:33).

Какво ще кажете за онези случаи, в които християнин е излизал с нехристиянин и нехристиянинът е повярвал в Исус? Ние прославяме Бога за всяко обръщане, но фактът, че Бог е избрал да спаси някой, който е излизал с християнин, не доказва мъдростта на запознанствата с мисия като цяло или че това е библейска практика. В интерес на истината има много повече случаи на подобни запознанства, при които християнинът е намалил своите стандарти или е компрометирал своите убеждения, отколкото такива, при които единият от двамата е намерил Христос. Въпреки най-добрите намерения, запознанства между вярващ и невярващ остават проблематични и има много по-ефективни форми на евангелизаторство. Библейското указание е, че вярващите трябва да излизат на среща само с други вярващи.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Добра идея ли е да имаш запознанство с мисионерска цел? Бог не може ли да го използва?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries