settings icon
share icon
Въпрос

Кои са правилните причини да се пропуска църква?

Отговор


Много хора имат неправилно или небиблейско разбиране за посещение на църква. Отношението на някои хора за посещение на църква гранични с легализъм – те трябва да посещават всеки път, когато има някакво църковно събрание, или смятат, че рискуват Божия гняв. Някои хора изпитват чувство на вина, когато пропуснат неделно богослужение по каквато и да било причина. За съжаление, някои църкви подтикват хората към такива емоции като създават извънреден натиск върху тях. Важно е да се разбере, че качеството на взаимоотношението на един човек с Бога не се определя от това колко често той или тя посещават църква, въпреки, че безразличие към църквата или съзнателно отбягване на църквата могат да бъдат индикатор за духовен проблем. Божията любов към Неговите деца не се определя от това, колко пъти посещават богослуженията.

Няма съмнение, че християните, последователи на Исус Христос, трябва да посещават църква. Трябва да бъде естествено желание на всеки християнин да се покланя на Бога заедно с други хора (Ефес. 5:19-20), да общува и да насърчава други християни (1 Сол. 5:11), да се поучава от Божието слово (2 Тим. 3:16-17). Слушането на Словото произвежда вяра (Римл. 10:17). Да се събираме с други вярващи хора, също така, е заповед (Евреи 10:24-25); ние наистина се нуждаем един от друг. Както Бог обича тези, които дават на драго сърце, така и Той изпитва удовлетворение за тези, които с искрена радост посещават църковните служби.

Участие в живота на църквата трябва да бъде един от приоритетите в християнския живот. Посвещението към една местна църква е важно. Тогава, които са правилните причини да се пропуска църква? Не е възможно да се направи списък, който да се прилага към всички. Разбира се, прието е да се пропуска църква, когато човек е болен. В други случаи, обаче, се касае повече за отношение и мотивация. Ако мотивацията на човек е да служи по-добре на Господа на друго място, да посрещне нечии нужди или да изпълни отговорности, дадени от Бога, тогава няма нищо погрешно в това да пропусне църковно богослужение. за служба за да If one’s motivation for missing church is to better serve the Lord elsewhere. Например, един полицай не може да пропусне служебно повикване за сметка на посещение на църковно събрание. Но ако мотивацията на човек да пропусне църква е да похотта на плътта, да преследва себични цели или просто да избягва общуване с други християни, то тогава има проблем.

Всяка ситуация трябва да бъде преценявана лично и искрено. Приемливо е човек да пропусне църква за да посети спортно мероприятие? Да, зависи, обаче, от отношението и мотивацията. Какво да кажем ако пропуснем църква, защото сме отпуска или ваканция? Отново, зависи от отношението и мотивацията. Искаме да избягваме легализъм, ние не се спасяваме чрез посещения на църква, но по благодат. В същото време, човек би трябвало да има желание да посещава църква за да учи за Божият дар на спасението, да учи как да прилича повече на Христос и да търси възможности да служи на другите.

Когато изследваме нашите мотиви да пропускаме църква, трябва да изследваме и нашите мотиви да посещаваме църква. Посещаваме ли църква за да изглеждаме духовни? Да срещнем потенциални бизнес контакти? Или посещаваме по легалистични причини, защото смятаме, че колкото по-често прекрачваме прага на църквата, толкова повече Бог е по-доволен от нас? Вярно е, че много хора, които посещават църква нямат добро взаимоотношение с Господа. Ако вашето посещение на църква се изчерпва с това да стоите отегчени или да не реагирате на пеенето и проповедта и да си тръгвате веднага след като свърши богослужението, то по-добре да бяхте пропуснали църква, тъй като не сте получили нищо и не сте допринесли с нищо.

Ние би трябвало да искаме да посещаваме църква за да имаме общение с другите, които също са преживели изключителната благодат на Исус Христос. Ние трябва да се стремим да не пропускаме църква ако е възможно, защото разбираме важността на това да слушаме Божието слово, да го прилагаме в живота си и да го споделяме с другите. Ние трябва да посещаваме църква не за да трупаме духовни точки, а защото обичаме Бога, обичаме Неговите хора и обичаме Неговото слово. Всеки християнин трябва да се стреми да посещава църква редовно. От друга страна, да пропуснеш служба по оправдани причини не е грях в никакъв случай и не трябва да ни причинява чувство на вина.

Бог познава сърцата ни. Бог не се впечатлява от човека, който посещава всяко богослужение. Божието желание е да ни изгражда в Христос и Неговия метод в този свят включва църквата.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са правилните причини да се пропуска църква?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries