settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за спонтанния аборт?

Отговор


Вероятно най-честият въпрос, който хората задават след спонтанен аборт, е "Защо се случи това?" или „Защо Бог ми го причини?" Няма лесни отговори на тези въпроси. Наистина, няма задоволително заключение, до което някога да стигнем, защо се случват лоши неща на хората, особено на невинни деца, които никога не са започнали да живеят. Трябва да разберем, че Бог не ни отнема нашите любими близки като някакъв вид жестоко наказание. Библията ни казва, че няма „никакво осъждане на тия, които са в Христа Исуса" (Римляни 8:1).

Спонтанните аборти обикновено са причинявани от аномалии в схемата на хромозомите на плода. Когато тези аномалии бъдат открити, растежът прекъсва и резултатът е спонтанен аборт. При други случаи спонтанните аборти са причинени от маточни малформации, хормонални аномалии, проблеми с имунната система, хронични инфекции и болести. След хиляди години на грях, смърт и личностно разрушаване не трябва да ни учудва, че накрая генетичните разстройства стават обичайни.

Библията не коментира специално спонтанните аборти. Можем да бъдем сигурни, обаче, че Бог има състрадание към тези, които са ги преживели. Той плаче и страда с нас, просто защото Той ни обича и чувства нашата болка. Исус Христос, Божият Син, е обещал да изпрати Своя Дух на всички вярващи, така че никога да не трябва да преминаваме сами през изпитания (Йоан 14:16). Исус е казал в Матей 28:20: „и ето, Аз съм с вас през всичките дни до свършека на века."

Всеки вярващ, който е изживял спонтанен аборт, трябва да има вярата в славната надежда, че един ден ще види детето си отново. Нероденото дете не е само плод или „парче тъкан" за Бог, а е едно от Неговите деца. Еремия 1:5 казва, че Бог ни познава докато сме все още в утробата. Плачът Еремиев 3:33 ни казва, че Бог „не оскърбява нито огорчава от сърце човешките чада." Исус е обещал да ни остави с дара на мира, различен от всеки вид, който светът може да ни даде (Йоан 14:27).

Римляни 11:36 ни напомня, че всичко съществува по Божията сила и е предназначено за Негова слава. Въпреки че Той не ни причинява страдание за наказание, Той ще позволи неща да идват в живота ни, които можем да използваме да Му донесем слава. Исус е казал: „Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света имате скръб; но дерзайте Аз победих света" (Йоан 16:33).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за спонтанния аборт?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries