settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява милосърдното убийство?

Отговор


„Убийство по милост“ е „актът да се убие човек или животно безболезнено или да им се позволи да умрат, като се откажат медицински услуги, обикновено поради болезнена и нелечима болест“. Милосърдното убийство се нарича още „евтаназия“.

Гръцката дума евтаназия се превежда като „добра смърт“, превръщайки я в милост и “убиваща” термини, които могат да бъдат успокоителни при трудни медицински ситуации. Когато някой човек, особено член на семейството или близък приятел, изпитва болка, умствена дегенерация или друго неблагоприятно състояние, нашият инстинкт е да облекчим човека по всякакъв възможен начин. Понякога това желание за облекчаване на болката може да стане толкова силно при болногледача или пациента до ниво, че да отмени нашия по-дълбок инстинкт да запазим живота си и да оцелеем.

Тази борба между желанието за прекратяване на страданието и желанието за оцеляване не е нова за човечеството. Всъщност една от най-старите истории в Библията разказва за копнежа на Йов по средата на страданието му. Йов оплаква живота си, дори моли Бог да го убие, вместо да позволи на болката му - емоционална, физическа и духовна - да продължи (Йов 6: 8-11). Най-уместно Йов заявява: „така че душата ми предпочита удушване и смърт, а не тези мои кости. Дотегна ми; не искам да живея вечно; оттегли се от мене, защото дните ми са суета. “(Йов 7: 15-16).

Библията подкрепя ли чувствата на Йов? Със сигурност признава, че такива чувства съществуват. Други герои в Писанието отчаяно са поискали скорошен край на живота си, включително Илия (3 Царе 19: 4) и Саул (1 Летописи 10: 4). Писанието признава, че емоциите и дори логиката могат да подкрепят идеята за „убийство от милост“. Ние обаче не живеем по емоции или логика, а по вяра (Римляни 1:17). Бог има планове и разбирателство, което никога не можем да схванем. Той е Даряващ и Подкрепящ живота (Неемия 9: 6) и ние нямаме право да узурпираме Неговата власт. В края на историята на Йов приятелят му Елиху го предупреждава: „Внимавай! Не поглеждайбеззаконието; защото ти си предпочел това повече от наскърблението. “ (Йов 36:21). Не е наша работа да решаваме времето или начина на нашата смърт. Милосърдното убийство е грях срещу Божия план и сила.

Дитрих Бонхофер е немски богослов, който има голям личен опит със страданието. По време на Втората световна война е затворен и в крайна сметка екзекутиран от Третия райх. Докато е в затвора, той пише това в своята „Етика“, публикувана посмъртно: „Правото за края на живота е запазено за Бог, защото само Бог знае целта, към която е насочен един живот. Бог е единственият, който оправдава или отхвърля един живот. "

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява милосърдното убийство?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries