settings icon
share icon
Въпрос

Каква е разликата между милост и благодат?

Отговор


Милостта и благодатта често се объркват. Въпреки че термините имат близко значение, благодатта и милостта не са едно и също нещо. Да обобщим разликата: милостта е, че Бог не ни наказва за греховете ни както те заслужават, а благодатта е, че Бог ни благославя въпреки факта, че не го заслужаваме. Милостта е освобождаване от осъждане. Благодатта е разширяване на милостта към недостойните.

Според Библията ние всички сме съгрешили (Еклесиаст 7:20; Римляни 3:23; 1 Йоаново 1:8). В резултат на този грях всички заслужаме смърт (Римляни 6:23) и вечно осъждане в огненото езеро (Откровение 20:12-15). С оглед на това, всеки ден, който живеем, е акт на Божията милост. Ако Бог ни даде каквото заслужаваме, всички бихме веднага осъдени във вечността. В Псалом 51:1-2 Давид извиква: „Смили се за мене, Боже, според милосърдието Си; според множеството на благите Си милости и изличи беззаконията ми. Измий ме съвършено от беззаконието ми, И очисти ме от греха ми“. Призивът към Бога за милост Го моли да се въздържи от наказанието, което заслужаваме, и вместо това да ни даде прошката, която ние по никакъв начин не сме спечелили.

Не заслужаваме нищо от Бог. Бог не ни дължи нищо. Всичко добро, което изпитваме, е резултат от Божията благодат (Ефесяни 2:5). Благодатта е просто незаслужено благоволение. Бог ни дава добри неща, които не заслужаваме и никога не бихме могли да спечелим. Спасени от осъждане чрез Божията милост, благодатта е всяко нещо и всичко, което получаваме отвъд тази милост (Римляни 3:24). Общата благодат се отнася до суверенната благодат, която Бог подарява на цялото човечество независимо от неговото духовно положение пред Него, докато спасителната благодат е тази специална диспенсация на благодат, чрез която Бог суверенно дарява незаслужена божествена помощ на Своите избрани за тяхното обновяване и освещаване.

Милостта и благодатта най-добре са илюстрирани в спасението, което е възможно чрез Исус Христос. Ние заслужаваме осъждане, но получаваме Исус Христос като Спасител, получаваме милост от Бог и сме освободени от осъждане. Вместо осъждане получаваме по благодат спасение, прошка на греховете, изобилен живот (Йоан 10:10) и вечност на небето, най-чудесното място, което може да си представим (Откровение 21-22). Поради Божията милост и благодат нашият отклик би трябвало да е да паднем на колене в поклонение и отдаване на благодарност. Евреи 4:16 заявява: „Затова, нека пристъпваме с дръзновение към престола на благодатта, за да придобием милост, и да намерим благодат, която да помага благовременно“.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е разликата между милост и благодат?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries