settings icon
share icon
Въпрос

Психично болните отиват ли на небето? Дали Бог проявява милост към хората с умствена изостаналост, предизвикателства, или хора с увреждания?

Отговор


Библията не казва конкретно дали психично болните хора отиват на небето или не. Има обаче някои библейски доказателства, че всеки, който не е в състояние да вземе решение за спасение, е покрит от Христовата смърт. Подобно на това, както обикновено се смята, че децата автоматично се взимат на небето, когато умрат, преди да са достигнали момента, в който са в състояние да вземат решение за или против Христос. Давид изгуби дете и той се утеши с мисълта: „ Но сега то умря. Защо да постя? Мога ли да го върна назад? Аз ще ида при него, а то няма да се върне при мене "(2 Царе 12:23). Давид знаеше, че един ден ще види детето си на небето. От това твърдение можем да предположим, че бебетата и малките деца са били, по Божията благодат, покрити за спасение от Христовата смърт.

Можем да предположим, че хора с умствени увреждания също са обхванати от този принцип. Божието Слово обаче не казва конкретно това. Признавайки любовта, благодатта и милостта на Бог, Това би изглеждало в съответствие с Неговия характер. Всеки човек, който е психически болен до степен, че не е могъл да осъзнае греховното си състояние и да вярва в Христос за спасение, е в същата категория като дете и не е неразумно да се предположи, че човекът е спасен от благодатта и милостта на същия Бог, който спасява бебета и малки деца.

Във всичко това, обаче, трябва да внимаваме да не бъдем догматични по никакъв въпрос, който Библията не разглежда конкретно. Ние знаем, че Исус приема като свои всички, които Отец му е дал и няма да загуби нито един от тях по пътя (Йоан 6:39). Исус каза за тях " и Аз им давам живот вечен; и те няма да погинат вовеки; и никой не ще ги грабне от ръката Ми'' ( Йоан 10:28). Можем да се утешим, като знаем, че Божият план винаги е съвършен, Той винаги прави това, което е правилно и справедливо, а Неговата любов и милост са безкрайни и вечни.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Психично болните отиват ли на небето? Дали Бог проявява милост към хората с умствена изостаналост, предизвикателства, или хора с увреждания?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries