settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християнинът да взема антидепресанти или други психиатрични лекарства?

Отговор


Много хора са засегнати от атаки на паника, нервни разстройства, фобии и депресии. Атаките на паника може да бъдат особено изтощителни, тъй като може да поразят човек без предупреждение. При повечето хора, които страдат от такива разстройства, преживяванията им се базират на страх: страх от отхвърляне, страх от приемане, страх от отговорност, страх от неизвестното. Нещо задейства страха, който кара човек да се чувства като че ли губи контрол. Атаките на паника често са интензивни и във физическо, и в психическо отношение.

Макар медицинските експерти да вярват, че много пъти гореспоменатите оплаквания идват от психиката на отделния човек, има случаи, когато причината е химически дисбаланс. Ако това е така, често се предписват лекарства, които да помогнат за неговото коригиране, което на свой ред лекува симптомите на психическата болест. Грях ли е това? Не. Бог е позволил на човек да израсне в своето познание по медицина, което Бог често използва в процеса на лечение. Нуждае ли се Бог от направени от човека лекарства, за да лекува? Разбира се, че не! Но Бог е избрал да позволи напредването на медицинската практика, и няма библейска причина защо да не се възползваме от това.

Обаче има ясна граница между използването на лекарства за излекуване и постоянното ежедневно разчитане на лекарства. Трябва да признаем Бог за Великия Лекар, и да разберем, че само Той държи властта да изцелява напълно (Йоан 4:14). Трябва да търсим своето изцеление най-вече от Бога. Лекарството, което се използва, за да лекува атаката на паника, трябва да се взема само в степента, която позволява на страдалеца да се справи с коренната причина на страха. То трябва да се използва, за да върне контрола на засегнатия човек. Обаче, много хора приемат лекарството, за да избегнат необходимостта да се справят с истинската причина на своето страдание; а това означава да откажем да поемаме отговорност, да отречем Божието изцеление и може би да откажем на другите свободата на прошката или приключването на някакво минало събитие, което може да допринася за страданието. Така това става грях, тъй като се основава на егоизъм.

С приемането на ограничени дози лекарство, за да лекуваме симптомите, и след това с уповаване в Божието Слово и в мъдър съвет, за да постигнем трансформация в сърцето и ума, нуждата от лекарство постепенно ще изчезне. Позицията на вярващият в Христос се утвърждава, и Бог носи изцеление в тези проблемни области в сърцето и ума, които причиняват страданието. Божието Слово говори много неща за страха и за неговото място в живота на вярващия. Четенето на Писанията и размишляването върху тях е универсално лекарство. Следните стихове дават увереност и осветляват истината какво означава да си Божие дете: Притчи 29:25; Матей 6:34; Йоан 8:32; Римляни 8:28-39; 12:1-2; 1 Коринтяни 10:13; 2 Коринтяни 10:5; Филипяни 4:4-9; Колосяни 3:1-2; 2 Тимотей 1:6-8; Евреи 13:5-6; Яков 1:2-4; 1 Петрово 5:7; 2 Петрово 1:3-4; 1 Йоаново 1:9; 4:18-19.

Бог може да изцелява свръхестествено и чудотворно. Трябва да се молим за това. Бог също изцелява чрез лекарства и доктори. Трябва да се молим също и за това. Независимо каква посока ще предприеме Бога, нашето окончателно доверие трябва да бъде само в Него (Матей 9:22).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християнинът да взема антидепресанти или други психиатрични лекарства?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries