settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е смисълът на живота?

Отговор


Какъв е смисълът на живота? Как мога да имам цел в живота, как да се реализирам и да получа удовлетворение от живота? Ще имам ли потенциала да постигна нещо, което да има трайно значение? Мнозина са хората, които непрекъснато мислят върху това какъв е смисълът на живота. Години по-късно те поглеждат назад и се чудят защо отношенията им с някои хора са се развалили и защо се чувстват толкова празни, въпреки че са постигнали онова, което са си поставили като цел. Един бейзболист, когато бил на върха на славата си го запитали какво би искал някой да му беше казал в самото начало на кариерата му. Той отговорил: “Бих искал някой да ми беше казал, че когато стигнеш върха, откриваш че там няма нищо.” Много цели разкриват своята празнота и безсмисленост едва години, след като си се стремил да ги постигнеш.

В нашето хуманистично общество, хората преследват най-различни цели, като си мислят, че ще намерят смисъл в тях. Някои от нещата, към които се стремят, са: успех в работата, богатство, добри взаимоотношения с хората, секс, забавления, да правят добро на другите и т.н. Хората свидетелстват, че дори и когато постигнат тези цели: богатство, взаимоотношения и удоволствие, в тях продължава да съществува голяма празнина – чувство на празнота, което нищо не може да запълни.

Авторът на библейската книга Еклисиаст дава израз именно на това чувство, когато казва: “Суета! Суета на Суетите!…Всичко е суета!” Той имал неимоверно голямо богатство, мъдрост, която надминавала мъдростта на хората от неговото време, стотици жени, дворци и градини, за които всички в царството му му завиждали, най-добрата храна и вино, имал на разположение и всякакви видове забавления. В един момент той заявява, че е постигнал всичко, което сърцето му е искало. Но въпреки това, накрая обобщава всичко постигнато с думите: “животът под слънцето” (животът, живян така сякаш единственото, което е важно, е това, което виждаме с очите си и възприемаме със сетивата си) е безсмислен! Защо съществува такава празнина? Защото Бог ни е създал за нещо, което е извън това, което можем да преживеем тук и сега. Соломон казва за Бога: “И е поставил вечността в сърцето на човека…” В сърцата си ние осъзнаваме, че животът “тук и сега” не е всичко.

В Битие, първата книга в Библията, откриваме, че Бог е създал човека по Свой образ (Битие 1:26). Това означава, че ние сме много повече като Бога, отколкото като каквото и да било друго нещо (която и да била друга форма на живот). Разбираме също така, че преди човечеството да съгреши и да дойде проклятие върху земята, важали следните истини: (1) Бог е създал човека като социално същество (Битие 2:18-25); (2) Бог е дал работа на човека (Битие 2:15); (3) Бог е имал общение с човека (Битие 3:8); и (4) Бог е дал на човека да управлява земята (Битие 1:26). Какво е значението на всички тези неща? Вярвам, че Бог е имал за цел всяко едно от тях да добави нещо към нашето чувство за удовлетворение, Грехопадението на човека обаче и последвалото проклятие върху земята (Битие 3) оказва неблагоприятно въздействие върху всички тези неща (особено върху общението на човека с Бога).

В Откровение, последната книга от Библията, в края на описаните събития от последните времена, Бог разкрива, че ще унищожи сегашните земя и небе и ще ни въведе във вечността, като създаде ново небе и нова земя. Тогава Той ще възстанови напълно общението Си с изкупеното човечество. Някои от хората ще бъдат осъдени като недостойни и ще бъдат хвърлени в огненото езеро (Откровение 20:11-15). И така ще се приключи с проклятието на греха; няма да има повече грях, скръб, болести, смърт, болка и т. н. (Откровение 21:7). И вярващите ще наследят всички неща; Бог ще обитава с тях и те ще му бъдат синове (Откровение 21:7). И така ще се затвори кръга – Бог ни е създал, за да имаме общение с Него; човекът е съгрешил и е нарушил това общение; Бог възстановява напълно това общение във вечността, която ще прекара с онези, които е сметнал за достойни. Да изживееш живота си като постигнеш абсолютно всичко, но в крайна сметка умреш отделен от Бога във вечността, би било по-лошо дори и от това да си водил безсмислен и безполезен живот! Бог обаче е промислил път, който прави възможно не само вечното блаженство (Лука 23:43), но придава смисъл и удовлетворение на живота ни тук на земята. И така, как можем да получим вечното блаженство и да стигнем до “рая тук на земята”?

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СМИСЪЛА НА ЖИВОТА ЧРЕЗ ИСУС ХРИСТОС

Както споменахме и по-горе, истинският смисъл както сега, така и във вечността, може да се намери единствено във възстановяването на взаимоотношенията с Бога, които са били разрушени след Грехопадението. Днес тези взаимоотношения могат да се възстановят единствено чрез Неговия Син, Исус Христос (Деян 4:12; Йоан 14:6; Йоан 1:12). Човек получава вечен живот, когато се покае от греховете си (т.е. не иска да продължава да живее в грях, а иска Христос да го промени и да го направи нов човек) и започне да разчита на Исус Христос като Спасител (вж. въпроса: “Какъв в планът за спасение?” за повече информация по тази важна тема).

Истинският смисъл на живота не се състои просто в това да приемеш Исус Христос като свой Спасител (колкото и прекрасно да е това). Можеш да намериш истинския смисъл в живота, когато започнеш да следваш Христос като Негов ученик; когато започнеш да научаваш повече неща за Него; да прекарваш повече време с Него; като четеш Словото Му, Библията; като общуваш с Него посредством молитвата и като Му се подчиняваш, изпълнявайки заповедите Му. Ако не си повярвал (или ако си повярвал наскоро) вероятно си казваш: “Това не ми звучи особено вълнуващо или удовлетворително!” Моля те обаче да продължиш още малко да четеш. Исус прави следните изявления:

“Елате при Мен всички, които сте отрудени и обременени, и Аз ще ви дам почивка. Вземете Моето иго върху себе си и се научете от Мен, защото съм кротък и смирен по сърце; и ще намерите покой на душите си” (Матей 11:28-30). “Аз дойдох, за да имат живот и да го имат изобилно” (Йоан 10:10б). “Ако някой иска да дойде след Мен, нека се отрече от себе си, нека вдигне кръста и нека Ме следва. Защото, който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мен, ще го намери” (Матей 16:24-25). “Наслаждавай се в Господа и Той ще ти даде желанията на сърцето ти” (Псалм 37:4).

Това, което казват всички тези стихове е че ни е даден избор. Можем да продължим да се стремим сами да управляваме живота си (резултатът от това ще бъде един празен и безсмислен живот), или можем да изберем да търсим с цялото си сърце Бог и Неговата воля за живота ни (резултатът от което ще бъде пълноценен живот, желанията на сърцето ни ще бъдат задоволени и ще получим удовлетворение от живота, който водим). И това е така, защото нашият Създател ни обича и иска най-доброто за нас (не непременно най-лесния живот, но най-удовлетворяващия).

И накрая, бих искал да споделя с теб една аналогия, която мой приятел-пастор ми каза. Ако си спортен запалянко и решиш да отидеш на професионален мач, можеш да дадеш няколко долара и да си купиш място, някъде в горните редици на стадиона, от което ще си тръгнеш по всяка вероятност с разбит нос, или можеш да се изръсиш с няколко стотин долара и да седнеш на място, откъдето ще можеш отблизо да наблюдаваш играта. Същото е и с живота на християнина. Да наблюдаваш ОТБЛИЗО как Бог действа, не е за неделните християни. Те не са платили цената. Наблюдаването ОТБЛИЗО на действието на Бога е за онези Христови ученици, които напълно са се отдали на Бога, спрели се да следват собствените си желания и се стремят да изпълнят Божиите цели в живота си. ТЕ са платили цената (напълно са се предали на Христос и Неговата воля); те живеят напълно пълноценен живот и могат да застанат лице в лице пред себе си, пред своите приятели и пред Създателя си без да съжаляват за нищо! А вие платили ли сте цената? А готови ли сте да го направите? Ако сте готови да платите цената, знайте, че никога повече няма да ви липсва смисъл и цел в живота.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е смисълът на живота?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries