settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава 666?

Отговор


В края на Откровение 13, където се обсъжда звяра (Антихриста) и неговия лъжепророк, четем: "Тук е нужна мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест. "(стих 18). По някакъв начин числото 666 е улика за самоличността на звяра. Откровение 13 също споменава „белега на звяра" (стихове 16–17), а популярната мисъл често свързва 666 с марката; марката на звяра и 666 обаче изглежда са две различни неща. Знакът на звяра е нещо, което хората трябва да получат, за да купуват и продават. Числото 666 по някакъв начин е свързано със звяра / Антихриста като „неговото" число. Разбира се, неговият номер може да бъде част от неговия знак, но Библията не предоставя категорична връзка.

Значението на 666 е мистерия и изглежда, че апостол Йоан, пишейки под вдъхновението на Светия Дух, е планирал да бъде така. Изчислявайки го, Йоан казва че се, изисква „мъдрост". Някои, използвайки гематрия идентифицират Антихриста като различни хора в световната история. Някои от популярните са „император Нерон", „Роналд Уилсън Рейгън", „Михаил Горбачов" и различни папи в римокатолическата история. Дълбините, до които някои ще стигнат, за да накарат името на човек да съвпадне с 666, са невероятни. На практика всяко име може да съвпадне с 666, ако се използват достатъчно математически упражнения.

Интересното е, че в някои древногръцки ръкописи на книгата Откровение числото е дадено като 616 вместо 666. Ръкописните доказателства са категорично в полза на 666, но алтернативният прочит на 616 трябва да ни накара да спрем, преди да започнем да вадим калкулаторите.

Числото 666 по някакъв начин ще идентифицира звяра, но точно как 666 е свързан със звяра не е основният смисъл на Откровение 13:18. Библията често използва числото 7, за да се позовава на Бог и Неговото съвършенство. Счита се, че числото 6 е числото на човека, създадено на шестия ден и винаги „недостигащо" Бог. Звярът / Антихрист ще се стреми да бъде като Бог. Вероятно той дори ще твърди, че е Бог. Но както числото 6 не достига числото 7, така и звярът / Антихрист, с неговата „троица" от шестици, в крайна сметка ще се провали в усилията си да победи Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава 666?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries