settings icon
share icon
Въпрос

Възможно ли е да се ожениш за грешния човек?

Отговор


Има няколко различни начина, по които може да се разгледа този въпрос. Да кажем, че сме се оженили за „неподходящия“ човек, може да означава, че има определен „правилен“ човек, за когото трябва да се оженим. Ако се оженим за „неподходящия“ човек, може да се страхуваме, че сме объркали Божия план за живота ни. Може също така да бъдем изкушени да „поправим“ грешката си по начини, които не са угодни на Бога. Със сигурност можем да направим грешни решения в брака и да не се подчиним на Божието ръководство за кого решаваме да се оженим. Въпреки това, като вземем предвид суверенитета на Бог, не можем да се оженим за „неподходящия“ човек. Бог има план за живота ни и е в състояние да поправи грешните ни решения и в крайна сметка да ги преобърне за добро (Римляни 8:28). След като се оженим, от нас се очаква да направим всичко възможно за да направим този брак праведен за Господ. Независимо дали определен брачен партньор е „грешният“ избор или не, бракът е заветна връзка. Бог е способен да трансформира дори най-лошите бракове във връзка, която Му отдава слава.

От библейска гледна точка християнинът трябва да иска да се ожени за друг вярващ, който споделя подобно посвещение да следва Господ Исус. Бракът с невярващ не е възможно решение за вярващия (2 Коринтяни 6:14). Така ако християнин се ожени за нехристиянин, той или тя наистина се е оженил за грешния човек като е нарушил Божията воля.

Има и други начини да се ожениш за грешния човек. Например, бракът с някой, който е злоупотребяващ, незрял, егоист или съзависим, ще доведе до проблеми. Да се ожениш за някого, който има неизлекувани зависимости или живее в неизповядан грях, също е неразумен избор.

Кои са някои от причините хората да се женят за грешния човек? Някои стъпват в токсични ситуации с погрешното убеждение, че силата на тяхната любов сама по себе си ще промени другия човек в някой, който не е злоупотребяващ, незрял, егоистичен или съзависим. Някои са заслепени от първоначалното привличане към партньора и не осъзнават проблемите във връзката си. Други са манипулирани от някой, който изглежда е бил един човек преди брака и след това внезапно е променил курса. Други случаи включват двойка, която просто не е готова за брак. Те подценяват саможертвите, които се изискват, за да живеят с друг човек. Няма съмнение, че причините са различни за всеки отделен случай за брак с грешния човек и са различни за всяка двойка.

Културата също играе роля при повлияването на хората да се женят за грешния човек. Много общества представят брака като временно споразумение, което може да бъде адаптирано или изоставено по желание. Тъй като излизането от брак не е голяма работа в някои култури, нито влизането в него. Твърде много хора казват обетите си без истинска ангажираност към своя брачен партньор или към Бог. На много места по света се насърчава илюзията, че бракът трябва да отговаря на всички наши нужди - акцентът е върху задоволяването на собствените нужди, а не на нуждите на съпруга или съпругата. Традиционната мъдрост гласи, че когато бракът на една двойка е подложен на изпитание или когато единият от съпрузите чувства незадоволени нужди, те просто трябва да се разведат – а законите на много места правят развода доста лесен. Вместо да решат проблемите си, много затруднени двойки правят заключението, че вече не се обичат и прекратяват брака.

След като човек осъзнае, че се е оженил за грешния човек, какво тогава? Първо, ако вярващ умишлено не се е подчинил на Божиите инструкции във 2 Коринтяни 6:14, е необходимо изповядване на греха пред Бог. Тогава простилият грешник трябва да се стреми да извлече най-доброто от ситуацията и да донесе изцеление на връзката (погледни 1 Коринтяни 7:12–14; Ефесяни 5:21–33). Ако ситуацията представлява опасност за някой от съпрузите или за засегнатите деца, тогава раздялата е уместна. Търсенето на благочестив съвет от пастор или брачен съветник също е важно. Докато Библията допуска развод при определени обстоятелства, разводът никога не трябва да бъде първият избор. За Бог нищо не е невъзможно (Лука 1:37) и Той може да извади красота от пепелта (Исая 61:3). Християнин, който е направил грешен избор при избора на брачен партньор, може да открие, че Бог желае да превърне лошия брак в добър (погледни 1 Петрово 3:1-2). Божията сила може да трансформира „грешния“ човек в „правилния“.

Как човек може да предотврати брака си с неподходящия човек? Често цитираната мисъл на Бенджамин Франклин е добър съвет: „Дръжте очите си широко отворени преди брака, полузатворени след това“ („Алманах на бедния Ричард“, юни 1738 г.), но още по-полезно е да търсите първо царството на Бог и Неговата праведност (Матей 6:33). Някои хора първо търсят брачен партньор, а праведноста остава встрани. Нежененият човек трябва да се съсредоточи върху това да стане личността, която Бог иска той или тя да бъде, и да се ангажира да излиза само с онези, които също са силни, растящи християни. За да избегнем грешки, е необходимо да се вслушваме в Словото (Лука 11:28), да търсим божествен съвет, да се молим за мъдрост (Яков 1:5) и да бъдем честни с Бог и другите.

English


Върнете се обратно на основната българска страница

Възможно ли е да се ожениш за грешния човек?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries