settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да направи християнинът, ако е той или тя са женени за невярващ?

Отговор


Да си женен за невярващ може да бъде едно от най-трудните предизвикателства в живота на един християнин. Бракът е свещен завет, който съединява двама души заедно в една плът (Матей 19:5). Може да бъде много трудно за един вярващ и един невярващ човек да живеят в мирна хармония (2 Коринтяни 6:14-15). Ако единият партньор стане християнин след брака, бързо започват да се проявяват присъщите трудности на живота под два различни авторитета.

Християните, които са поставени в тази ситуация, често търсят изход от брака, убедени, че това е единственият начин истински да почетат Бога. Неговото Слово, обаче, казва обратното. Много важно е не само да сме доволни в нашата ситуация, но също да търсим начини да прославяме Бога в трудните за нас обстоятелства (1 Коринтяни 7:17). В 1 Коринтяни 7:12-14 Библията конкретно говори на тези, които са женени за невярващи: „…Ако някой брат има невярваща жена и тя е съгласна да живее с него, да не я напуска. И жена, която има невярващ мъж и той е съгласен да живее с нея, да не напуска мъжа си. Защото невярващият мъж се освещава чрез жената и невярващата жена се освещава чрез брата, своя мъж…”

Християните, които са женени за невярващи, ще имат нужда от молитва за силата на Святия Дух, която да им позволи да изповядват Христос и да живеят в светлината на Божието присъствие (1 Йоан 1:7). Те трябва да търсят Божията преобразяващата сила, за да промени техните сърца и да произведе плодовете на Святия Дух (Галатяни 5:22-23). Една християнска съпруга е длъжна да има покорно сърце, дори към нейния невярващ съпруг (1 Петрово 3:1), и тя ще трябва да остане близо до Бога и да разчита на Неговата благодат, за да може да направи това.

Християните не трябва да водят самотен живот; те трябва да намерят подкрепа от външни източници като църквата или групи за изучаване на Библията. Да си женен за невярващ не променя святостта на връзката, затова за всеки християнин трябва да е приоритет да се моли за своя брачен партньор и да дава добър пример, като позволява Христовата светлина да свети ярко (Филипяни 2:14). Нека истината, която се намира в 1 Петрово 3:1 – че невярващият съпруг се „спечелва” – да бъде надеждата и целта на всеки християнин, който е женен за невярващ.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да направи християнинът, ако е той или тя са женени за невярващ?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries