settings icon
share icon
Въпрос

Може ли мъж, който е женен за разведена жена, да служи като църковен водач?

Отговор


За подготовка, моля прочетете нашата статия върху фразата „мъж на една жена“ в 1 Тимотей 3:2, 12 и Тит 1:6. Докато определението „мъж на една жена“ може в някои случаи да лиши разведен и отново женен мъж от правото да служи като църковен водач, дори по-труден въпрос засяга женен мъж, който никога не е бил разведен, но е женен за жена, която преди това е имала развод. Няма текст в Писанието, който изрично да разглежда този въпрос, но има библейски принципи, които могат да се приложат.

1 Тимотей 3:11 е интересен стих във връзка с този въпрос. Не е ясно дали този стих се отнася до съпругите на дякони или до жените дякони (дякониси). Интерпретацията „съпруги на дякони“ изглежда по-вероятна, тъй като би било трудно за Павел да дава определения за качества на дяконите в стихове 8-10 и 12-13 с качества за дяконисите помежду им. С това предвид, е важно да се отбележи, че няма определение „съпруга на един мъж“ за жените на дяконите. Нито има изискване да бъдат „безупречни“ или „непорочни“. Вместо това определенията са „сериозни, не клеветници, самообладани, вярни във всичко“ (1 Тимотей 3:11).

Има много аспекти, свързани с този въпрос. Била ли е жената невинният партньор на прелюбодеен или злоупотребяващ съпруг? Била ли е жената вярваща по време на развода? Дали бившият съпруг все още създава проблеми или конфликти? Всеки от тези въпроси трябва да се обсъди. Накрая, все пак, въпросът опира до качеството „безупречен/непорочен“, изисквано от презвитерите и дяконите. Дали фактът, че жената е разведена, има за резултат лошо свидетелстване в общността? Може ли църковният водач истински да бъде видян като богоугоден мъж, който заслужава уважение и може да бъде следван като пример?

Изглежда, че този въпрос не може да получи универсален отговор. Твърде много фактори са въвлечени. Църква, която е изправена пред този въпрос, трябва с молитва да изследва ситуацията и да се опита да разпознае доколкото е възможно дали потенциалният водач може да бъде разглеждан като „безупречен“. Ако не може да се открие вероятна вреда за църковното свидетелстване, тогава мъжът, женен за разведена жена, може да бъде разглеждан за църковен водач.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли мъж, който е женен за разведена жена, да служи като църковен водач?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries