settings icon
share icon
Въпрос

Може ли семеен човек да има близък приятел от противоположния пол?

Отговор


Библията не забранява близките приятелства между мъже и жени. Като християни обаче има някои принципи, на които би било мъдро да спазваме. Особено женените хора трябва да внимават с приятелствата с представители на противоположния пол, защото е по-вероятно да възникнат изкушения, там, където има брачни проблеми. Ако най-добрият приятел на мъжа е жена, която не е негова съпруга, той вероятно ще сподели тези проблеми с нея, което може да доведе до нездравословна емоционална привързаност. Същото важи и за жена, която има за най-добър приятел мъж, който не е нейният съпруг.

Повечето женени хора, които имат извънбрачни връзки, не отиват целенасочено да търсят романтика извън брака си. Много хора казват: „Не исках това да се случи; просто се случи.” Но тези неща „просто се случват“, когато „си играем с огъня“ и се поставяме в ситуации, които са трудни за контролиране. Когато почувстваме, че брачният партньор не е внимателен към нашите нужди, лесно можем да почувстваме, че сме се „влюбили“ в някой друг, който наистина ни дава вниманието, за което жадуваме. Когато се чувстваме пренебрегнати или недооценени от брачния партньор, трябва да споделим борбите си със съпруга или съпругатаг и да избягваме опасността да търсим утеха при друг човек.

Дори брак, който е изграден върху основата на вяра в Христос и има относително малко проблеми, не е имунизиран срещу извънбрачни изкушения. Ето защо Библията не ни казва да останем и да се опитваме да се борим с изкушението, а да бягаме от него, както правим с всички „младежки страсти“ (2 Тимотей 2:22). Това да се бориш с изкушението става особено трудно, когато става въпрос за емоционални въпроси или страсти на плътта. Първо Коринтяни 6:18 ни казва, че трябва да бягаме от сексуалния грях, защото е много по-лесно да избягаме от изкушението, отколкото да останем и да се борим с него.

Женените мъже и жени трябва старателно да избягват да се поставят в компрометиращи ситуации, когато става въпрос за противоположния пол. Ако бъдат забелязани заедно на публично място, това ще създаде погрешно впечатление. Ако говорят по телефона когато са сами или са в среща, ще се подложат на изкушението от емоционална или физическа връзка. Библията ни казва, че всичко, което правим, трябва да бъде за Божията слава (1 Коринтяни 10:31), така че най-разумното би било да се придържаме към срещи като двойки или „семейни срещи“ с други семейни двойки, вместо да рискуваме усложнения, свързани с близките приятелства с противоположния пол.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли семеен човек да има близък приятел от противоположния пол?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries