settings icon
share icon
Въпрос

Пречи ли бракът на твоето взаимоотношение с Бог?

Отговор


Въпросът, че бракът може да попречи на службата на човек на Бог, бил засегнат от Павел в 1 Коринтяни 7. Поради това той заявил, че най-добре за неженения е да си остане такъв – неженен. Но той разбирал, че способността да водиш живот на неженен без да се „разпалваш" със страст не е дар, даден на всеки (стихове 7-9). Той заявява в стихове 32-35, че неженените хора могат да служат на Господ „без грижи", защото не трябва да фокусират част от живота си върху угаждането на своите партньори. Но той също заявява, че независимо дали сме женени или не, ние трябва да сме съсредоточени върху служенето на Христос (стихове 28-31).

Но фактът, че Исус не призовава само неженени мъже, а дори избрал Петър, женен мъж (Матей 8:14), като един от тримата най-близки ученици, показва, че бракът не пречи на близостта на човек с Христос. По същия начин в Стария Завет има двама човека (сред другите), които били близки с Бог. Единият бил Данаил; другият бил Мойсей. Единият бил неженен; другият бил женен. Така бракът не бил фактор в определянето на близостта с Бог.

Ключът към това бракът да не пречи на близостта на човек с Христос е да сте сигурни, че се оженвате „в Господа" (1 Коринтяни 7:39), или казано по друг начин, да не се впрягате с неравен ярем (2 Коринтяни 6:14) като се оженвате или за невярващ или за вярващ, който няма същата доктринална основа или същото желание да служи на Христос с цяло сърце. Ако човек се ожени „в Господа", Писанието обещава ползите от добър другар (Притчи 27:17; Еклесиаст 4:9-12), а партньорът става помощ и насърчение в обхождането ви с Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Пречи ли бракът на твоето взаимоотношение с Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries