settings icon
share icon
Въпрос

Ще се женят ли хората в небето?

Отговор


Библията ни казва: „Защото при възкресението нито се женят, нито се омъжват, но са като Божии ангели на небето” (Матей 22:30). Така отговори Исус на въпроса относно жената, която е била омъжена много пъти в живота си – за кого ще бъде омъжена в небето (Матей 22:23-28)? Очевидно в небето няма да има такова нещо като брак. Това не означава, че съпругът и съпругата вече няма да се познават в небето. Това не означава също, че те няма да имат близка връзка в небето. Все пак, този текст изглежда показва, че мъжът и жената вече няма да бъдат женени в небето.

Най-вероятната причина за липса на брак в небето е защото няма да има нужда от такъв. Когато Бог установи брака, Той направи това, за да изпълни определени нужди. Първо, видя, че Адам се нуждаеше от другар. „Господ Бог каза: „Не е добре за човека да бъде сам. Ще му създам подходящ помощник” (Битие 2:18). Ева беше решението на проблема на Адам със самотата, както и удовлетворяването на неговата нужда от „помощник” – някой, който да бъде край него като негов приятел и да върви до него в живота. В небето, обаче, няма да има самота, нито ще има нужда от помощници. Ще бъдем обкръжени от множество вярващи и ангели (Откровение 7:9) и всичките ни нужди ще бъдат удовлетворени, включително и нуждата от приятелство.

Второ, Бог създаде брака като средство за размножаване и запълване на земята с човешки същества. Небето, обаче, няма да бъде населявано чрез размножаване. Хората, които отиват на небето ще стигнат там чрез вяра в Господ Исус Христос; те няма да бъдат създадени там чрез възпроизводство. По тази причина няма смисъл от брак в небето, тъй като няма размножаване, нито самота.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ще се женят ли хората в небето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries