settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е бил белегът, който Бог поставил върху Каин (Битие 4:15)?

Отговор


След като Каин убил брат си Авел, Бог заявил на Каин: „И сега проклет си от земята, която отвори устата си да приеме кръвта на брата ти от твоята ръка. Когато работиш земята тя няма вече да ти дава силата си; бежанец и скитник ще бъдеш на земята“ (Битие 4:11-12). В отговор Каин ридаел: „Наказанието ми е толкова тежко, щото не мога да го понеса. Ето гониш ме днес от лицето на тая земя; ще съм скрит от Твоето лице, и ще бъда бежанец и скитник на земята; и тъй всеки, който ме намери, ще ме убие“ (Битие 4:13-14). Бог отговорил: „Затова, който убие Каина, него ще му се отмъсти седмократно. И Господ определи белег за Каина, за да не го убива никой, който го намери“ (Битие 4:15-16).

Естеството на белега на Каин бил предмет на много дебати и хипотези. Еврейската дума, преведена „белег“, е 'owth и се отнася до „белег, знак или символ“. Навсякъде в еврейските Писания 'owth е употребена 79 пъти и най-често е превеждана като „белег“. Така еврейската дума не идентифицира точното естество на белега, поставен на Каин от Бог. Какъвто и да е бил, той е бил знак/индикатор, че Каин не бива да бъде убиван. Някои предполагат, че белегът е бил физическо петно или някакъв вид татуировка. Какъвто и да е бил случаят, точното естество на белега не е фокусът на пасажа. Фокусът е, че Бог няма да позволи на хората да отмъстят на Каин. Какъвто и да е бил белегът върху Каин, той е изпълнил целта си.

В миналото мнозина вярвали, че белегът на Каин е бил тъмна кожа – че Бог променил цвета на кожата на Каин в черен, за да го отличава. Тъй като Каин също получил и проклятие, вярването, че белегът е бил черна кожа накарало мнозина да вярват, че хората с тъмна кожа били прокълнати. Мнозина използвали учението за „белега на Каин“ като оправдание за търговията с африкански роби и дискриминацията срещу хората с черна/тъмна кожа. Това тълкуване на белега на Каин е напълно небиблейско. Никъде в еврейските Писания не се използва 'owth за отнасяне към цвета на кожата. Проклятието върху Каин в Битие глава 4 било върху самия Каин. Нищо не се казва за преминаване на проклятието на Каин върху неговите наследници. Няма абсолютно никаква библейска основа да се твърди, че потомците на Каин имали тъмна кожа. Нещо повече, освен ако една от съпругите на синовете на Ной не била потомък на Каин (възможно, но невероятно), линията на Каин била прекъсната с Потопа.

Какъв е бил белегът, който Бог поставил върху Каин? Библията не казва. Значението на белега, че Каин не бива да се убива, било по-важно от естеството на самия белег. Какъвто и да е бил белегът, той няма връзка с цвета на кожата или потомствено проклятие върху потомците на Каин. Използването на белега на Каин като извинение за расизъм или дискриминация е абсолютно небиблейско. EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е бил белегът, който Бог поставил върху Каин (Битие 4:15)?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries