settings icon
share icon
Въпрос

Защо изневярата в брака е толкова разрушителна?

Отговор


Изневярата в брака или невярността възниква, когато един партньор в брака напусне брачното взаимоотношение за да влезе в сексуална връзка с някой друг. Повечето хора разбират, че брачната изневяра не е нещо добро; много проучвания показват, че близо 90 процента от американците, християни или не, смятат, че изневярата в брака е нещо погрешно. Въпреки това, статистически погледнато, между 30 и 50 процента от американците изневеряват на своите брачни партньори. Има редица причини хората да участват в изневяра, но причината за по-голямата част от случаите е нуждата от емоционална връзка. Всеки човек има дълбока нужда да бъдат желан, необходим и разбран. В идеалния случай тази нужда се посреща в контекста на брачните отношения. Ако нуждата не е удовлетворена в брака, един от партньорите може да се стреми да осъществи емоционална (или физическа) връзка с друг човек, което води до изневяра в брака.

Брачната изневяра не води до щастие. Бог е създал секса, за да могат брачните партньори да се наслаждават в рамките на посветени брачни отношения; изваждането на секса от този контекст означава да се изврати употребата му и силно да се ограничи удоволствието от него. Сексуалният контакт включва такова ниво на интимност, което не е възможно в никоя друга човешка връзка. Когато Бог събра Адам и Ева в брак, Той установи връзката в „една плът“. Битие 2:24 ни казва, че мъжът трябва да напусне семейството си, да се присъедини към жена си и да стане „една плът“ с нея. Тази идея се пренася и през Новия завет; виждаме го в думите на Исус в Матей 19:5 и Марк 10:7. Павел развива идеята за „една плът“ в 1 Коринтяни 6:12-20. Той казва, че когато мъж прави секс с проститутка, те стават „едно тяло“ (стих 16). Ясно е, че има нещо специално в сексуалната връзка; това не е просто биологична реакция.

Брачната изневяра е силно разрушителна за брака, защото това двама души да станат „една плът“ включва нещо повече от физическа близост. По време на секс има споделяне на емоции, освен физическия контакт. Старозаветният ефимизъм за сексуално сношение е свързан с „познаване“ един на друг – важна дума. По време на секс, най-интимният начин на човешко общуване, може да се каже, че човек наистина „познава“ някой друг. Нивото на доверие, необходимо за този акт, прави човек изключително уязвим и това е една от причините сексът да бъде ограничен само до брачните взаимоотношения. Бракът позволява уязвимост без страх; всеки съпруг е защитен от посвещението на другия и има стабилност, характерна за заветните отношения. Нарушаването на това доверие чрез изневяра е пагубно за партньора и за брака. Това е предателство на доверие, нарушаване на обет, разрушаване на сигурността и разкъсване на съюз.

Брачната изневяра не е автоматичен смъртен акт за брака. Статистиката показва, че 60 до 75 процента от двойките, преживели невярност успяват да останат заедно. Това обаче не означава, че тези отношения са излекувани или че доверието и отдадеността са възстановени. В много случаи двойката остава заедно след брачна изневяра не защото са щастливи заедно, а защото се страхуват от алтернативата. Има обаче други двойки, които се посвещават на упорита работа за справяне с проблема, определяне на слабостите и поправяне на грешките. Такива двойки имат голям шанс не само да останат заедно, но и да излязат от ситуацията с по-силен, щастлив и пълноценен брак.

Важно е да запомните, че изневярата в брака, както всички грехове, може да бъде опростена. Прелюбодеецът или прелюбодейката не са извън обсега на Божията благодат (Исая 59:1). Както грешникът се разкайва и Бог прощава, така и предаденият партньор е длъжен да прости. Исус каза, че ако не простим греховете на другите, нашите собствени грехове няма да бъдат простени (Матей 6:15). Да „простиш и забравиш“ не е природно и не е лесно. Пътят към възстановяването ще бъде дълъг и болезнен. Но Божията благодат винаги е вседостатъчна.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо изневярата в брака е толкова разрушителна?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries