settings icon
share icon
Въпрос

Получаваме ли жилища на небето?

Отговор


В нощта преди Исус да бъде разпънат на кръста Той казал на учениците Си, че ще ги напусне и че те не могат да дойдат с Него (Йоан 13:33). Петър попитал къде отива Той и защо те не могат да отидат с Него, а Исус ги уверил, че те ще го последват после (Йоан 13:36-37). Исус казал: „В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие" (Йоан 14:2-3).

Това изказване на Исус е объркало мнозина поради тълкуването на думите „дом" и „жилища" във версията на Библията на крал Джеймс. Гръцката дума, преведена „дом" означава „обиталище" буквално или преносно, а по подразбиране „семейство". Думата, преведена „жилища" или „стаи", означава буквално „действието на престой или обитаване". Така, като обединим гръцките думи, Исус казва, че в Божия дом (небето) ще има много хора в Божието семейство, всички, живеещи заедно. В Божията небесна къща християните ще живеят в присъствието на Господ. Това е твърде различно от представата за жилищни сгради по улици от злато, която е образът, който мнозина хора имат за казаното от Исус.

Исус Христос подготвя място на небето за Себе Си, за онези, които са дошли при Него с вяра, а Светият Дух подготвя изкупените на земята за тяхнто място на небето. Откровение 7:9 ни казва, че ще има „голямо множество, което никой не можеше да изброи", всички, стоящи пред трона. Тук, отново, образността е за множества заедно, а не живеещи отделно в различни жилища.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Получаваме ли жилища на небето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries