settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава да си човек на Бога?

Отговор


„Божият човек“ е описанието, дадено на човек, който следва Бога по всякакъв начин, който с радост се подчинява на заповедите Му, който не живее за нещата от този живот, а за нещата от вечността, който охотно служи на своя Бог като дава свободно всичките си ресурси и който приема страданието, което идва като следствие от вярата му с радост. Може би Михей 6: 8 обобщава Божия човек в един стих: „Той ти е показал, човече, какво е доброто; и какво иска ГОСПОД от тебе: не е ли да вършиш праведното, да обичаш милост и да ходиш смирено със своя Бог? “.

Божият човек не мами работодателя си, като се появява късно на работа или не се съобразява със задачите през работното време; той не клюкарства и не клевети; той поддържа ума и сърцето си чисти, като пази очите и ушите си от нечистотиите на света. Ако той не е женен, той ще остане чист и ще се ожени само за християнка (2 Коринтяни 6:14). Ако е женен, той ще обича, почита и ще цени жена си и ще бъде глава на дома (Ефесяни 5: 22-24, 33). Той не приема светските ценности, но се обръща към Божието Слово, за да види кое е мъдро и добро. Той се съобразява с онези, които са „в неравностойно положение“ или отхвърлените от обществото, онези, които са самотни или отчаяни; той е слушател на проблемите на други хора и не осъжда.

Най-вече Божият човек разбира, че когато нашият Господ му е заповядал „да бъде съвършен, както е съвършен нашият небесен Баща“ (Матей 5:48), той е в състояние да постигне това, само защото Бог му позволява да бъде „ свят и непорочен пред Него ”(Ефесяни 1: 4) чрез Неговата сила и обитаването на Неговия Дух. Сами по себе си ние не сме способни на святост и съвършенство, но чрез Христос, който ни укрепва, можем да „правим всичко“ (Филипяни 4:13). Божият човек знае, че новата му природа е тази на праведността на Христос, която е заменена с нашата грешна природа на кръста (2 Коринтяни 5:17; Филипяни 3: 9). Крайният резултат е, че той ходи смирено със своя Бог, знаейки, че трябва да разчита единствено на Него, за да може да живее пълноценно и да устои до края.

Ето в какво се състои простата религия: да помагаме на бедстващите и да се предпазваме от замърсяване от света (Яков 1:27). Можем да разбираме всички библейски доктрини, да знаем всички богословски термини, може да успеем да преведем Библията от оригиналния гръцки и така нататък, но главното нещо е принципът от Михей 6: 8

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава да си човек на Бога?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries