settings icon
share icon
Въпрос

Защо е важно да правим ученици?

Отговор


Създаването на ученици е средство на нашия Господ да отговори на молитвата: „ А вие се молете така: Отче наш, Който си на небесата, да се свети Твоето име! Да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята!“ (Матей 6: 9-10) . В своята безкрайна мъдрост Исус избра да използва отдадени последователи, учениците Си, за да предаде посланието за спасение на всички народи по света. Той включва това като заповед в последните Си думи преди Неговото възнесение на небето: „Тогава Исус се приближи към тях и заговори: Даде Ми се всяка власт на небето и на земята. И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух, като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.“(Матей 28: 18-20).

Да правим ученици е важно, защото това е избраният от Господ метод за разпространение на добрата новина за спасението ни чрез Исус Христос. По време на публичното си служение Исус прекарва повече от три години, правейки ученици - преподавайки и обучавайки избраните от него дванадесет. Той им дава много убедителни доказателства, че Той е Божият Син, обещаният Месия; те вярваха в Него, макар и несъвършено. Той говори на тълпите, но често отвеждаше учениците настрани, за да ги научи на смисъла на Неговите притчи и чудеса. Той ги изпращаше по различни задачи от служението. Освен това ги научи, че скоро ще се върне при баща си след смъртта и възкресението Си (Матей 16:21; Йоан 12: 23-36; 14: 2-4). Въпреки че не можаха да го разберат, Той даде на учениците това изумително обещание: „ Истина, истина ви казвам, който вярва в Мене, делата, които върша Аз, и той ще ги върши, и по-големи от тях ще върши; защото Аз отивам при Отца. "(Йоан 14:12). Исус също обеща да изпрати Своя Дух, за да бъде с тях завинаги (Йоан 14: 16-17).

Както беше обещано, в Деня на Петдесетница Светият Дух дойде със сила върху вярващите, които след това били окуражени да говорят на всички за добрата новина. Останалата част от Книгата на Дяния показва вълнуващ разказ за всичко, постигнато чрез тях. Дори в един град противниците казват: „Но като не ги намериха, завлякоха Ясон и някои от братята пред градоначалниците и викаха: Тези, които размириха света, дойдоха и тук; “ (Деяния 17: 6). Много хора повярваха в Исус Христос и те също станаха ученици. Когато от фалшивите религиозни водачи дошло силно преследване, те се разпръснали в други области и продължили да се подчиняват на Христовата заповед. Така се създали църкви в цялата Римска империя както и при други народи.

По-късно, заради ученици като Мартин Лутер и други, Европа била отворена за Евангелието на Исус Христос чрез Реформацията. В крайна сметка християните емигрират в Новия свят, за да направят Христос известен. Въпреки че светът все още не е напълно евангелизиран, предизвикателството е жизнеспособно и сега, както винаги. Заповедта на нашия Господ остава „„ Идете и направете ученици, като ги кръстите и ги научите да се подчиняват на всичко, което съм ви заповядал. “Характеристиките на един ученик могат просто да бъдат посочени като:

• този, който е уверен в спасението си (Йоан 3:16) и е активиран от обитаващия го Свети Дух (Йоан 14: 26-27);

• този, който расте в благодатта и познанието на нашия Господ и Спасител (2 Петър 3:18); и

• този, който споделя бремето на Христос за изгубените души на мъже и жени. Исус казва: “ Тогава каза на учениците Си: Жътвата е изобилна, а работниците – малко; затова се молете на Господаря на жътвата да изпрати работници на жътвата Си. (Матей 9: 37-38).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо е важно да правим ученици?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries