settings icon
share icon
Въпрос

Притча ли е Лука 16:19-31 или разказ за действително случили се събития?

Отговор


Лука 16:19-31 е бил център на много противоречия. Някои приемат историята за богаташа и Лазар за истински, исторически разказ за събития, които действително са се случили; други я считат за притча или алегория.

Тези, които тълкуват историята като истинска случка, имат няколко причини за това. Първо, историята никога не е наричана притча. Много от другите истории на Исус са определяни като притчи, като тази за сеяча и семето (Лука 8:4); за плодотворния земеделец (Лука 12:16);за безплодната смокиня (Лука 13:6) и за сватбеното пиршество (Лука 14:7). Второ, историята за богаташа и Лазар използва истинското име на човек. Такава определеност я разграничава от обикновената притча, в която героите не са наименовани.

Трето, тази конкретна история не изглежда да пасва на определението на притча, което е представяне на духовна истина чрез използване на земна илюстрация. Историята на богаташа и Лазар представя духовна истина пряко, без земна метафора. Обстановката на по-голяма част от историята е отвъдният живот за разлика от притчите, които разкриват земни контексти.

За разлика, други поддържат, че тази история е притча, а не действително случило се събитие. Те изтъкват, че обичайната практика на Исус била да използва притчи в Своето учение. Те не считат, че горните аргументи са достатъчно силни, за да гарантират класифицирането на историята като нещо друго освен притча. Също, има някои страни на разказа, които не изглежда да отговарят на останалото Писание. Например, могат ли хората в ада и хората в рая да се виждат взаимно и да си говорят един на друг?

Важното нещо е, че независимо дали историята е истинска случка или притча, учението зад нея остава същото. Дори ако не е „истинска" история, тя е реалистична. Притча или не, Исус използвал тази история да учи просто, че след смъртта неправедниците са вечно отделени от Бог, че те помнят своето отхвърляне на Благовестието, че те са в страдание и че тяхното състояние не може да бъде изцелено. В Лука 16:19-31, независимо дали притча или буквален разказ, Исус ясно учел за съществуването на рая и ада, както и за измамността на богатствата за тези, които вярват в материалното благосъстояние.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Притча ли е Лука 16:19-31 или разказ за действително случили се събития?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries