settings icon
share icon
Въпрос

Защо обичането на другите често е толкова трудно?

Отговор


Да обичаш другите понякога може да бъде изключително трудно. Често срещана фраза за тези хора, които постоянно се оказваме предизвикани да обичаме, е „хората изискват допълнителна благодат“. Но дори хората, които обикновено харесваме, понякога е трудно да обичаме. Основната причина, поради която срещаме трудности да обичаме другите, е грехът, както нашият, така и този на тези, които се опитваме да обичаме. Хората са паднали същества. Освен Бог и Неговата сила, ние сме егоисти и да обичаме себе си идва много по-естествено, отколкото да обичаме другите. Но любовта не е егоистична; тя търси най-доброто за другите (1 Коринтяни 13:5; Филипяни 2:3). Борбата както със собствения си егоизъм, така и с греховните наклонности на другите може да направи любовта скучна работа.

Друга причина, поради която може да ни е трудно да обичаме другите, е, че понякога не разбираме какво е истинска любов. Ние сме склонни да мислим за любовта преди всичко като емоционален отговор. Проблемът е, че не винаги можем да контролираме емоциите си. Ние със сигурност можем да контролираме това, което правим, благодарение на емоциите, но твърде често самите емоции просто се случват. Но любовта към другите , към която Бог ни призовава, е същата, каквато Той има към нас. Това е агапе любов, чиято същност е жертвата. Божията любов към нас е жертвена любов, такава, която Го изпрати на кръста за нашите грехове. Той не ни спаси, защото бяхме обичливи; Той ни спаси, защото Неговата любов го накара да се жертва за нас. Обичаме ли другите достатъчно, за да се жертваме за тях, дори когато не са достойни за обич? Да обичаш другите е въпрос на воля, а не на емоции.

Бог умря за нас в най -лошия случай, всред греха ни, когато бяхме напълно недостойни за обич (Римляни 5: 8; Йоан 15:13). Когато правим жертви, за да обичаме някого, ние виждаме дълбочината на Божията любов към нас и ние Го отразяваме в света. Исус каза на учениците Си: „ Нова заповед ви давам, да се обичате един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се обичате един друг. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.

” (Йоан 13:34–35). Забележете, че Той не каза: „Чувствайте се обичащи един към друг“. Той каза: „Обичайте се“. Той заповядва действие, а не чувство.

Част от трудността да обичаме другите е, че често се опитваме да го направим сами, като подхранваме чувства на любов там, където такива не съществуват. Това може да доведе до лицемерие и „играене“ на ролята на любящия човек, когато сърцата ни са наистина студени към другия. Трябва да разберем, че не можем да обичаме отделно от Бога. Когато сме в Исус (Йоан 15) и Святият Дух е в нас, ние сме в състояние да носим плода на любовта (Галатяни 5:22–23). Казва ни се, че Бог е любов и че нашата любов един към друг е едновременно активирана от Бог и отговор на Неговата любов в нас (1 Йоан 4:7–12). Може да ни е трудно да разчитаме на Бог и да Му се отдадем, но Той също допуска тази трудност, за да може Неговата слава да се вижда още повече. Когато обичаме трудни хора или избираме да обичаме, дори когато не се чувстваме така, ние демонстрираме разчитането си на Бог и позволяваме Неговата сила да се прояви във и чрез нас.

Да обичаш другите е трудно, защото те са хора, а и ние сме хора. Но в тази трудност ние започваме да оценяваме по-добре качеството на Божията любов към нас. И когато ние обичаме другите, въпреки липсата им на обич, Божият Дух сияе, Той се прославя, другите се назидават и светът вижда Христос в нас.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо обичането на другите често е толкова трудно?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries