settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли да обичаме грешника, но да мразим греха?

Отговор


Много християни използват клишето: „Обичай грешника, мрази греха.” Обаче трябва да осъзнаем, че това е увещание към нас, които сме несъвършени човешки същества. Разликата между нас и Бог по отношение на обичането и мразенето е огромна. Дори като християни ние оставаме несъвършени в нашата човешка природа и не можем да обичаме съвършено, нито можем да мразим съвършено (с други думи, без злоба). Но Бог може да прави и двете неща съвършено, понеже е Бог. Той може да мрази без греховно намерение. По тази причина, Той може да мрази греха и грешника по напълно свят начин и все пак да е готов любящо да прости в момента, когато този грешник се покае и повярва (Малахия 1:3; Откровение 2:6; 2 Петрово 3:9).

Библията ясно учи, че Бог е любов. Първо Йоаново 4:8-9 казва: „Който не обича, не е познал Бога; защото Бог е любов. В това се яви Божията любов към нас, че Бог изпрати на света Своя Единороден Син, за да живеем чрез Него.” Може да е загадъчно, но е вярно, че Бог може едновременно съвършено да обича и да мрази един човек. Това означава, че Той може да го обича, като някой, когото е направил и може да изкупи, както и да го мрази заради неговото неверие и греховен начин на живот. Като несъвършени човешки същества, ние не можем да правим това; затова трябва да си напомняме да „обичаме грешника, но да мразим греха.”

Как точно става това? Мразим греха като отказваме да участваме в него и като го осъждаме, когато го виждаме. Грехът трябва да бъде мразен, а не извиняван или омаловажаван. Ние обичаме грешниците като сме верни да им свидетелстваме за прошката, която ни се дава в Исус Христос. Истински акт на любов е да се отнасяш към някой с уважение и благост въпреки, че той или тя знаят, че вие не одобрявате техния начин на живот и предпочитания. Не показваме любов, когато позволяваме на един човек да остане заседнал в греха. Не е омраза да кажеш на човек, че е в грях. Всъщност, вярно е точно обратното. Ние обичаме грешника, когато му говорим истината с любов. Ние мразим греха като отказваме да бъдем снизходителни, равнодушни или извинителни към него.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли да обичаме грешника, но да мразим греха?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries