settings icon
share icon
Въпрос

Каква е любовта на Христос?

Отговор


Фразата „любовта на Христос“, противопоставена на „любов за Христос“, се отнася до любовта, която Той изпитва към човечеството. Неговата любов накратко може да бъде изразена като желанието Му да действа в наш най-добър интерес, особено при посрещане на най-големите ни нужди, дори когато това Му коства всичко и ние напълно не сме заслужили такава любов.

Въпреки че Исус Христос като Бог по природа е съществувал от началото на времето заедно с Бог Отец (Йоан 1:1) и Светия Дух, Той на драго сърце напуснал трона Си (Йоан 1:1-14) да стане човек, за да може да плати наказанието за нашия грях, така че да не трябва да го плащаме във вечността в огненото езеро (Откровение 20:11-15). Нашият безгрешен Спасител Исус Христос е заплатил греховете на човечеството, заради което Бог, който е справедлив и свят, може сега да ни прости греховете, когато приемем заплащането от Исус Христос като наше (Римляни 3:21-26). Така Христовата любов се показва с напускането Му на Своя небесен дом, където Му отдавали поклонение и почит, за да дойде на земята като човек, където го унижавали, предали, били и разпънали на кръст, за да заплати наказанието за нашите грехове, и възкръснал отново от мъртвите на третия ден. Той се погрижил за нашата нужда от Спасител от греховете ни и наказанието за тях като по-важна от Своето спокойствие и живот (Филипяни2:3-8).

Понякога хората могат с желание да дадат живота си за други, които те смятат за ценни – приятел, роднина, други „добри“ хора, но Христовата любов отива по-далеч. Любовта на Христос се простира до тези, които били най-малко достойни за нея. Той доброволно прие наказанието за тези, които Го изтезавали, мразели, надигнали се срещу Него и не Го зачитали, онези, които най-малко заслужавали Неговата любов (Римляни 5:6-8). Той даде най-голямото, което можеше, за тези, които заслужаваха най-малко! Така саможертвата е същността на божествената любов, наречена агапе любов. Това е Божествена, а не човешка любов (Матей 5:43-48).

Любовта, която Той показва към нас на кръста, е само началото. Когато положим доверието си в Него като наш Спасител, Той ни прави Божии деца, сънаследници с Него! Той идва да обитава в нас чрез Светия Дух като ни обещава, че никога няма да ни напусне или изостави (Евреи 13:5-6). Така имаме любящ другар за живота. И няма значение през какво преминаваме, Той е там и любовта Му винаги е достъпна до нас (Римляни 8:35). Но тъй като Той справедливо управлява като човеколюбив Цар на небето, трябва да Му отдаваме мястото, което Той заслужава, в нашия живот също като на Господар, а не като обикновен приятел. Само тогава ще живеем живота както Той го е предвидил и ще живеем в пълнотата на Неговата любов (Йоан 10:10b).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е любовта на Христос?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries