settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава да обичаш Господ с цялото си сърце, душа, ум и сила?

Отговор


„Слушай, Израилю; Йехова, нашият Бог, е един ГОСПОД; и да възлюбиш ГОСПОДА, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила.”(Второзаконие 6: 4–5). Това е известно като Шема, взето от първата дума „чувам“ на иврит. Съвременните евреи смятат четенето на Шема и вечер, и сутрин за едно от най-свещените си задължения. Исус го цитира като „най-голямата заповед в закона“ (Матей 22: 36–37).

Изглежда, че е невъзможно да се изпълни тази заповед. Това е така, защото в естественото състояние на човека това е невъзможно. Няма по-големи доказателства за неспособността на човека да се подчинява на Божия закон от тази една заповед. Никое човешко същество с грешна природа не може да обича Бог с цялото си сърце, душа и сила 24 часа в денонощието. Това е невъзможно от човешка гледна точка. Но да не се подчиниш на всяка заповед на Бог е грях. Следователно, дори без да обмисляме греховете, които извършваме ежедневно, всички ние сме осъдени от неспособността си да изпълним тази една заповед. Това е причината Исус непрекъснато да напомня на фарисеите за тяхната неспособност да спазват Божия закон. Опитваше се да ги накара да видят техния пълен духовен провал и нуждата им от Спасител. Без прочистването на греха, което Той осигурява, и укрепващото присъствие на Светия Дух, който живее в сърцата на изкупените, е невъзможно да обичаш Бог в каквато и да е степен.

Но като християни, ние сме очистени от греха и имаме Духа. И така, как да започнем да обичаме Бог както трябва? Точно както мъжът в Марк 9:24 помоли Бог да помогне на неговото неверие, така и ние можем да помолим Бог да ни помогне в области, където не Го обичаме с цялото си сърце, душа, ум и сила. Неговата сила е тази, чрез която правим невъзможното и започваме търсененето чрез отпущане на тази сила.

В повечето случаи любовта и привързаността ни към Бога се засилват с течение на времето. Със сигурност младите християни, които са новоспасени, много добре осъзнават любовта на Бог и любовта си към Него. Но именно чрез свидетелството за Божията вярност по време на борба и изпитание дълбоката любов към Бога расте и расте. С течение на времето ставаме свидетели на Неговото състрадание, милост, благодат и любов към нас, както и на Неговата омраза към греха, Неговата святост и Неговата правда. Не можем да обичаме някой, когото не познаваме, така че познаването Му трябва да бъде нашият първи приоритет. Онези, които следват Бог и Неговата правда, които приемат сериозно заповедта да Го обичат преди всичко, са онези, които са погълнати от Божиите неща. Те са нетърпеливи да изучават Божието Слово, нетърпеливи да се молят, нетърпеливи да се подчиняват и почитат Бог във всичко и са нетърпеливи да споделят Исус Христос с другите. Чрез тези духовни дисциплини любовта към Бога расте и узрява за слава на Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава да обичаш Господ с цялото си сърце, душа, ум и сила?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries