settings icon
share icon
Въпрос

Кои са изгубените книги на Библията?

Отговор


Няма „изгубени книги” от Библията, нито книги, които са взети от Библията. Има много легенди и слухове за изгубени книги, но няма никаква истина в тези истории. Всяка книга, която Бог е предназначил и вдъхновил да бъде в Библията, е в Библията. Има буквално стотици религиозни книги, които са написани в същия период като книгите на Библията. Някои от тях съдържат истински разкази за неща, които в действителност са се случили (1 Макавеи, например). Някои съдържат добри духовни учения (Премъдрост Соломонова, например). Обаче тези книги не са вдъхновени от Бога. Ако четем някоя от тези книги, Апокрифата например, трябва да се отнасяме към тях като към исторически книги, които може да имат грешки, а не като боговдъхновено, непогрешимо Слово на Бога (2 Тимотей 3:16-17).

Евангелието на Тома, например, е било фалшификация, написана през трети или четвърти век от Хр., което претендира, че е било написано от апостол Тома. Но то не е било написано от него. Ранните църковни бащи почти единодушно отхвърлят евангелието на Тома като еретично. То съдържа много лъжливи и еретични неща, които Исус уж бил казал и направил. Нито едно от тях не е вярно (в най-добрия случай да има верни много малко неща). Посланието на Варнава не е било написано от библейския Варнава, но от самозванец. Същото може да се каже за евангелието на Филип, апокалипсиса на Петър и пр.

Има един Бог. Библията има един Създател. Тя е една книга. Тя има един план за благодат, записан от започването, през изпълнението до окончателния завършек. От предопределение до прославяне, Библията е историята за Бог, който изкупва Своите избрани за прослава на Своята слава. С разгръщането на Божиите изкупителни намерения и план в Писанието, темите, към които Библията се връща постоянно са характера на Бога, присъдата на греха и непокорството, благословението за вярата и покорството, Спасителя Господ и жертвата за греха и идващото царство и слава. Божието намерение е да знаем и да разбираме тези пет теми, понеже нашият живот и вечна съдба зависят от тях. По тази причина е немислимо Бог да позволи част от тази важна информация да бъде „изгубена” по някакъв начин. Библията е завършена, за да може ние, които я четем и я разбираме, да бъдем също усъвършенствани, съвършено подготвени за всяко добро дело (2 Тимотей 3:16-17).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са изгубените книги на Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries