settings icon
share icon
Въпрос

Как може човек да намери утеха и мир, когато е загубил близък човек?

Отговор


Ако сте загубили любим човек, знаете, че това е болезнено преживяване. Исус разбра болката от загубата на някой, близък до сърцето Му. В евангелието на Йоан (11:1-44) научаваме, че Исус е загубил любим човек на име Лазар. Исус беше дълбоко развълнуван и заплака от загубата на Своя приятел. Тази история обаче не свършва със сълзи. Исус знаеше, че притежава силата, необходима да възкреси Лазар от мъртвите. Исус каза: „Аз съм възкресението и животът. Който вярва в Мене, макар и да умре, ще живее." (Йоан 11:25). Исус победи смъртта чрез Своето възкресение. Носи утеха за нас това, че смъртта не е краят за вярващите. Тези, които познават Исус като Спасител, ще имат вечен живот (Йоан 10:28). Бог е подготвил нов дом за нас, където вече няма да има смърт, сълзи или болка (Откровение 21:1-4).

Дори и да сме уверени, че любимият ни човек е на по-добро място, ние пак изпитваме болката от тяхното отсъствие на земята. Нормално е да се скърби за загубата на любимия човек. Исус плака за смъртта на Лазар, дори да знаеше, че ще върне Лазар към живот. Бог не се страхува от нашите емоции или въпроси. Можем да изплачем мъката си пред Него и да се доверим, че Неговата любов ще ни осигури увереност и утеха (1 Петрово 5:7). Можем да си спомним много хубави неща за изгубените ни близки и да се радваме на факта, че сме споделили живота си с тях. Можем да споделяме истории за влиянието, което нашите починали близки са имали върху живота ни. Може да ни донесе утеха да направим някои от нещата, които нашите починали близки са харесвали да правят, или да прекараме време в спомени за тях с други близки роднини и приятели. Можем също да почетем паметта им като живеем живота си по начин, който почита и прославя Бога.

Важно е да запомните, че Бог в крайна сметка е източникът на нашата утеха (2 Коринтяни 7:6). Въпреки, че е добре да помним починалите си близки и да почитаме тяхното влияние в живота си, Библията е ясна, че не трябва да се молим на починалите близки или да им се покланяме по какъвто и да е начин. Вместо това ние отправяме молитвите си към Бога и Го молим за утеха и изцеление. Библията ни казва, че Бог е „Отец на милостивите и Бог на всяка утеха“ и че Той ще ни утеши във всички наши скърби (2 Коринтяни 1:3-4). Бъдете сигурни, че Бог ви обича и че Той разбира колко много сте наранени. Скрийте се „под покрива на Всевишния“, където ще намерите истинска почивка (Псалм 91:1-2).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как може човек да намери утеха и мир, когато е загубил близък човек?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries