settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да търся в една съпруга?

Отговор


Най-важната лична връзка, която може да има един мъж, извън духовните отношения с Бог чрез Господ Исус Христос, е неговите отношения с жена му. В процеса на търсене на съпруга, висшият принцип е да се търси жена с лична вяра в Исус Христос. Апостол Павел ни казва да не се „впрягаме неравно” с невярващи (2 Коринтяни 6:14). Ако един мъж и една жена нямат пълно съгласие по този най-важен въпрос, не може да стане богоугоден и пълноценен брак.

Но оженването за вярваща не гарантира пълното преживяване на „наравно впрегнати.” Фактът, че една жена е християнка, не означава, че тя непременно ще ви пасне в духовно отношение. Има ли тя същите духовни цели като вашите? Има ли същите доктринални вярвания? Има ли тя същата ревност за Бога? Качествата на една потенциална съпруга са много важни. Твърде много мъже се женят само заради емоционално или физическо привличане, а това може да бъде рецепта за провал.

Какви са някои от богоугодните качества, които един мъж трябва да търси в една съпруга? Писанието ни дава някои принципи, които можем да използваме, за да създадем образ на богоугодната жена. Тя трябва най-напред да е посветена на своята духовна връзка с Господ. Апостол Павел казва за съпругата, че тя трябва да се покорява на своя съпруг като на Господа (Ефесяни 5:22-24). Ако една жена не се покорява на Господ, вероятно няма да счита покорството към своя съпруг като необходимо за нейното собствено духовно добруване. Не можем да изпълним нечии очаквания без първо да позволим на Бог да ни изпълни със Себе Си. Добра кандидатка за съпруга е тази жена, чийто живот е фокусиран в Бога.

В своите инструкции за водачите в църквата Павел също дава някои черти от характера на жената. „Така и жените им трябва да бъдат сериозни, не клеветници, самообладани, верни във всичко” (1 Тимотей 3:11). С други думи, това е жената, която не е прекалено горда, знае кога да говори и кога да мълчи, може да заеме с увереност своето място до съпруга си. Тя е жената, чийто пръв фокус са нейните отношения с Господ и собствения й духовен растеж.

Отговорностите на брака са по-големи за съпруга, защото Божият ред го поставя като глава на неговата съпруга и семейство. Това водачество трябва да бъде по модела на отношенията между Христос и църквата (Ефесяни 5:25-33). Това са отношения, които почиват на любов. Точно както Христос обикна църквата и даде Себе си за нея, съпругът трябва да обича жена си като своето собствено тяло. Затова личната духовна връзка на един мъж с Бога е от върховна важност за успеха на неговия брак и семейство. Да е готов на жертва и да има силата да реши да послужи за подобряването на своя брак са белезите на зрял духовен мъж, който почита Бога. Мъдрият избор на съпруга въз основа на библейските качества е важен, но от еднаква важност е собственият духовен растеж на мъжа и неговото покорство на Божията воля в живота му. Мъж, който се стреми да бъде такъв човек, какъвто Бог го иска, ще може да помогне на съпругата си да бъде такава жена, каквато Бог я иска и ще може да изгради брака си като такъв съюз, който отговаря на желанията на Бога, на него самия, и на неговата съпруга.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да търся в една съпруга?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries