settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли активно да търсим съпруг/съпруга, или да чакаме Бог да даде?

Отговор


Отговорът и на двата въпроса е „да”. Има важен баланс между двете. Ние не трябва да търсим съпруг като обезумели, като че ли това зависи само от нашите усилия. Нито трябва да бъдем пасивни, да мислим, че един ден Бог ще доведе съпруга/съпругата на вратата ни. Когато решим, че е време да започнем да търсим съпруг/съпруга, трябва, като християни, да започнем процеса с молитва. Първата стъпка е да се покорим на Божията воля за нашия живот. „Весели се също така в Господа и Той ще ти даде измоленото от сърцето ти” (Псалм 37:4). Да се веселим в Господ означава да ни е приятно, да Го познаваме и да уповаваме, че на Него ще му е приятно да ни познава. Той ще вложи Своите желания в сърцата ни, и в контекста на търсенето на брачен партньор, това означава, да желаем за себе си такъв партньор, какъвто Той желае за нас, и за когото Той знае, че ще ни радва и занапред. Притчи 3:6 ни казва: „Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя пътеките ти.” Да Го признаваме, когато търсим брачен партньор, означава да се покорим на Неговата суверена воля и да Му кажем, че искаме това, което Той прецени за най-добро.

След като се покорим на Божията воля, трябва да сме наясно за характеристиките на богоугодния съпруг или съпруга и да търсим някой, който се квалифицира на духовно ниво. Важно е да имаме ясно разбиране най-напред за тези качества, и след това да търсим някой, който да отговаря на тях. „Да се влюбим” в някой, и след това да открием, че той/тя не се квалифицират духовно за наш партньор, означава да си причиним болка и да се поставим в много трудно положение.

Когато узнаем какво ни казва Библията, че трябва да търсим, тогава можем да започнем активно да търсим партньор, като разбираме, че Бог ще го/я доведе в живота ни в процеса на дирене, според Неговата съвършена воля и на определеното от Него време. Ако се молим, Бог ще ни доведе до човека, Който има за нас. Ако чакаме Неговото време, ще получим човека, който отговаря най-добре на нашето минало, личност и желания. Трябва да се доверим на Него и на определеното от Него време (Притчи 3:5), дори когато то не съвпада с нашето. Понякога Бог призовава хората въобще да не се женят (1 Коринтяни 7), но в тези ситуации Той ясно прави това, като премахва желанието за брак. Бог определя съвършено времето за сключване на брак и, ако сме търпеливи и имаме вяра, ние ще получим Неговите обещания (Евреи 6:15).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли активно да търсим съпруг/съпруга, или да чакаме Бог да даде?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries