settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да търся в един съпруг?

Отговор


Когато една християнска жена се оглежда за съпруг, тя трябва да търси мъж „по Божието сърце” (Деяния 13:22). Най-важната връзка, която всеки от нас има, са личните отношения с Господ Исус Христос. Тази връзка е преди всички останали. Ако нашата вертикална връзка с Господ е наред, тогава нашите хоризонтални отношения ще отразяват тази действителност. По тази причина един потенциален съпруг трябва да бъде мъж, чийто фокус е да живее в покорство на Божието Слово и то така, че неговият живот да прославя Бога (1 Коринтяни 10:31).

Кои са някои други качества, за които трябва да гледаме? В 1 Тимотей 3 глава апостол Павел ни дава качествата, които трябва да търсим в един съпруг. В този пасаж са квалификациите за водача на църквата. Обаче тези качества трябва да украсяват живота на всеки мъж, който ходи „по Божието сърце.” Те може да бъдат перифразирани както следва: мъжът трябва да бъде търпелив и сдържан в своето поведение, да не е изпълнен с гордост, но да има трезвена нагласа на ума, да може да владее своите емоции, да е милостив към останалите, да може да поучава търпеливо, да не е отдаден на пиянство или безконтролна употреба на някой от Божиите дарове, да не обича насилието, да не е прекалено фокусиран върху подробностите на живота, а върху Бога, да не е луда глава, нито да бъде прекалено чувствителен, така че лесно да се обижда и да е благодарен за нещата, които Бог му е дал, вместо да завижда на другите за даровете, които те са получили.

Горните качества описват човек, който активно участва в процеса да става зрял вярващ. Това е мъжът, който една жена трябва да търси за свой потенциален съпруг. Да, физическото привличане, сходните интереси, допълващите се силни и слаби страни и желанието за деца са важни неща. Но те трябва да бъдат вторични пред духовните качества, които жената трябва да търси в един мъж. Много по-голяма стойност има мъжът, на когото можете да разчитате, когото можете да уважавате и да следвате по пътя на благочестието, отколкото този, който изглежда добре, който е известен, има власт и пари.

Накрая, когато „търсим” съпруг, трябва да сме подчинени на Божията воля в нашия живот. Всяка жена иска да намери своя „принц от мечтите,” но действителността е, че вероятно ще се омъжи за мъж с толкова недостатъци, колкото са нейните. Тогава, с Божията благодат, те ще прекарат останалата част от живота си в учене как да бъдат партньори и слуги един на друг. Трябва да влезем във втората по важност връзка в живота ни (брака) не под влияние на емоциите, но с широко отворени очи. Най-важните отношения в живота ни, тези с нашия Господ и Спасител, трябва да бъдат фокуса на нашия живот.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да търся в един съпруг?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries