settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да търся в една църква?

Отговор


За да знаем какво да търсим в една местна църква, ние първо трябва да разберем какво е Божието предназначение за църквата като Тялото Христово по принцип. Има две важни истини за църквата. Първата, това е „църква на живия Бог, стълб и опора на истината“. Втората, единствено Христос е глава на църквата (Ефесяни 1:22; 4:15; Колос. 1:18).

По отношение на истината, местната църква е място, където Библията (Божията единствена Истина) има пълна власт. Библията е единственото непогрешимо правило на вярата и практиката (2 Тим. 3:15-17). Затова, когато търсим църква, която да посещаваме, ние трябва да намерим такава, която е според библейските стандарти, където Евангелието се проповядва, грехът се заклеймява, поклонението е от сърце, поучението е библейско и има възможности да се служи на другите. Можем да видим модела на Ранната църква, който се намира в Деяния 2:42-47, “И страх обзе всяка душа; и много чудеса и знамения ставаха чрез апостолите. А всички вярващи бяха заедно и имаха всичко общо; и продаваха от своя имот и собственост, като разпределяха средствата на всички, според нуждата на всеки. И всеки ден прекарваха в храма единни духом и разчупваха хляб по къщите, и се хранеха с радост и чистосърдечие, като хвалеха Бога, и печелеха благоволението на целия народ. А Господ всеки ден прибавяше към църквата онези, които се спасяваха."

По отношение на втората истина за църквата, християните трябва да посещават местно събрание, което заявява Христовото господство по всички въпроси на доктрината и практиката. Няма човек, независимо дали е пастор, свещеник или папа, който да е глава на църквата. Всички хора умират. Как може тогава една жива църква на жив Бог да има мъртва глава? Не може. Христос е върховният авторитет и всички аспекти на духовното ръководство, дарби, ред, дисциплина и поклонение се определят от Неговата суверенна воля, изразена в Св. Писание.

След като сме определили тези две основополагащи истини всички останали фактори (сгради, стил на поклонение, дейност, програми, място и т.н.) са само въпрос на лично предпочитание. Преди да се посети църква трябва да се направи предварително проучване. Декларации на вярата, мисия и визия и всичко друго, което показва в какво вярва църквата трябва да бъде внимателно изучено. Много църкви имат уебсайтове, където човек може да определи какви са вярванията по отношение на Библията, Бог, Св. Троица, Исус Христос, греха и спасението.

След това идват посещенията на църкви, които изглежда имат правилната духовна основа. Полезно е да се посетят поне две или три богослужения. Трябва внимателно да бъдат проучени брошурките и информацията за новите посетители, особено ако съдържат декларации на вярата. Преценката за една църква трябва да бъде базирана на гореописаните принципи. Библията ли е върховен авторитет? Христос ли е главата на църквата? Църквата фокусира ли се върху духовно ученичество? Има ли богопоклонение, в което човек може да участва? В какви служения участва църквата? Посланието библейско ли е и има ли евангелски дух? Как е общението? Човек чувства ли се удобно и приет? Събранието състои ли се от хора, които искрено се покланят на Бога?

Последно, помнете, че нито една църква не е съвършена. В най-добрия случай, тя се състои от спасени грешници, чиито плът и дух все още са в противоборство. Също, не забравяйте важността на молитвата. Изключително важно за процеса на взимане на решение е да се молите за това, коя църква да посещавате.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да търся в една църква?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries