settings icon
share icon
Въпрос

Защо хората от Битие живееха толкова дълго?

Отговор


Защо хората в ранните глави от Битие живееха дълъг живот е, в голяма степен, загадка. Има много теории на библейските научни работници и учени. Родословието в Битие 5 записва линията на набожни потомци на Адам – линията, от която в края на краищата щеше да произлезе Месията. Бог вероятно благослови тази линия с особено дълъг живот като резултат на тяхната святост и покорство. Докато това е възможно обяснение, Библията определено не ограничава никъде дългия живот на споменатите индивиди в Битие глава 5. Още повече, освен Енох, Битие 5 не определя никой от индивидите като особено набожни. Възможно е всеки от онзи период от време да е живял няколкостотин години. Няколко фактора вероятно допринасят за това.

Битие 1:6-7 споменава „води горе”, „простор” вода, която обграждаше земята. Такъв „воден простор” трябва да е създал „парников ефект” по цялата земя и да е блокирал голяма част от радиацията, която сега стига до земята. Това е предоставило идеални условия за живот на земята. Това определено изглежда така, обмисляйки факта колко бързо започна да намалява продължителността на живота след Потопа. Битие 7:11 възможно излага, че, в Потопа, „водния простор” беше излян на земята, прекратявайки идеалните условия за живот. Сравнете годините преди Потопа (Битие 5:1-32) с годините след Потопа (Битие 11:10-32). Веднага след Потопа годините намаляха драматично.

Друг фактор, който трябва да обмислим е, че в първите няколко поколения след Създаването, човешкият генетичен код не е бил развил много дефекти. Адам и Ева бяха създадени съвършени. Те със сигурност бяха изключително устойчиви на заболявания и болести. Техните потомци би трябвало да са наследили тези преимущества, макар и в по-малка степен. През времето, обаче, като резултат на греха, човешкия генетичен код стана нарастващо повреден и хората станаха все по-склонни към смърт и заболяване. Това би трябвало да има за резултат драстично намалена продължителност на живота.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо хората от Битие живееха толкова дълго?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries