settings icon
share icon
Въпрос

Мога ли да направя нещо, за да си гарантирам дълъг живот?

Отговор


„за да ти бъде добре и да живееш много години на земята.“ И вие, бащи, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне.“ (Ефесяни 6: 3–4). В този пасаж апостол Павел цитира конкретно от Десетте заповеди, Изход 20:12: „Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава ГОСПОД, твоят Бог. “ Това е единственият случай където Бог свързва дългия живот като награда за нещо, което правим. Вярно ли е това обещание за дълъг живот заради почитане на родителите ни? И ако е така, защо почитането на родителите ни е толкова високо ценено от Бог, че Той го възнаграждава с дълъг живот?

Първо, да, обещанието е вярно, но не в универсален смисъл. Има хора, които са почитали родителите си, но са починали млади. И има хора, които не са почитали родителите си, но са живели дълъг живот. Следователно това е принцип, който като цяло е верен. Ако почитате родителите си, Бог най-общо казано ще ви възнагради с дълъг живот. Това обещание обаче не отменя другите решения, които вземаме, които оказват влияние колко дълго живеем. Например, ако човек почита родителите си, но след това реши да се самоубие, актът на самоубийство „отрича” наградата за дълъг живот. Същото може да се каже и за тези, които се занимават с безразсъдни и опасни дейности. Божията награда за дълъг живот заради почитане на родителите не ни прави имунизирани от сериозно нараняване или смърт.

Наградата за дълъг живот заради почитането на родителите е общ принцип, а не универсална истина. Бог смята начина, по който детето се отнася към родителите си, за толкова важен, че обикновено възнаграждава онези, които почитат родителите си с дълъг живот. Соломон призова децата да уважават родителите си (Притчи 1: 8; 13: 1; 30:17). Йеремия 35: 18–19 описва как Бог благослови рехавитите заради подчинението на баща им. Неподчинението на родителите е черта на онези, които се бунтуват срещу Бог (Римляни 1:30; 2 Тимотей 3: 2). Това ни води до втората точка. Защо почитането на родителите ни е толкова високо ценено на Бог, че Той го възнаграждава с дълъг живот?

Има поне две причини за ценността, която Бог отдава на почитането на родителите ни. Първо, Бог поверява на родителите отговорността да отглеждат децата си по богоугоден начин. Задачата на родителството не е лесна. Тя е болезнена, стресираща, скъпа и често не се оценява. Детето да не разпознава и често не е благодарно за жертвите, които родителите правят в негово име, което е оскърбление за позицията на власт и значимост, която Бог е дал на родителите. Подобно е това как трябва да реагираме по въпроса с правителствата (Римляни 13: 1–7). Ако Бог ни е поставил под власт, да се бунтуваме срещу тази власт означава да се бунтуваме срещу самия Бог.

Втората причина, поради която Бог желае да почитаме родителите си, е, че връзката ни със земните родители е илюстрация на връзката ни с нашия Небесен Баща. Например, Евреи 12: 5–11 сравнява дисциплината, която детето получава от родителите, с дисциплината, която вярващите в Христос получават от Бог. Точно както нашите родители са нашите биологични родоначалници, Бог е нашият Създател. Ние сме деца на Бог и деца на нашите родители. Да обезчестим родителите си означава да изкривим картината на това какви трябва да бъдат нашите отношения с нашия Небесен Баща.

Искате ли да живеете дълъг живот? Почитайте родителите си. Защо? Защото Бог ви е поставил под тяхната власт и напътствия и защото отношението ви към родителите ви е илюстрация на отношението ви към Бог. Въпреки че тази награда не е универсална - и макар да не отменя всяко друго решение, което взимаме, тя все още е вярна. Ако искате да живеете дълъг живот, почитайте тези, които са ви дали живот.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Мога ли да направя нещо, за да си гарантирам дълъг живот?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries