settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за самотата?

Отговор


Това да си сам и да се чувстваш самотен за две различни неща. Човек може да е сам, без да е самотен и също така, човек може да се чувства самотен в стая, пълна с хора. Следователно, самотата е до начин на мислене-емоция, породена от усещане за отделеност от други хора. Чувството за изолация се усеща много дълбоко от самотните хора. Еврейската дума, преведена в Стария завет като "пустинен" или "самотен", означава "единствен, самотен; човек, който е сам, изоставен, нещастен". Няма по-голяма болка и тъга, която облива ума, от тази която ни кара да мислим, че сме сами в света, че нямаме човек до себе си, когото да наречем приятел, че никого не го интересува какво може да ни се случи или че на никого няма да му прави впечатление ако умрем.

Никой не усещаше самотата по-силно от Давид. В поредица от искрени, сърдечни призиви към Бога, Давид викаше в своята самота и отчаяние. Собственият му син се беше надигнал срещу него, израилтяните го преследваха и той беше принуден да избяга от града, да напусне дома и семейството си. Самотен и измъчен (Псалм 25:16), единственият му изход е да се обърне към Бога и да моли за милост и Божия намеса (Псалм 25:16-21), защото единствената му надежда е в Бога. Интересно е да се отбележи, че думата "самотен" никога не се използва в Новия завет за описание на хора. В Новия завет думата "самотен" се среща само два пъти и двата пъти се отнася за пусти места (Марк 1:45; Лука 5:16), където Исус се отдалечава в пустинята, за да бъде сам.

Каквато и да е причината за самотата, за християнина лекът винаги е един и същ - утешителното общение с Христос. Тази любяща връзка с нашия Учител е успокоила и насърчила безброй хиляди хора, които са лежали в затворите и дори са отишли на смърт заради Него. Той е приятелят, който "се държи по-близо от брат" (Притчи 18:24), който полага живота Си за Своите приятели (Йоан 15:13-15) и който е обещал никога да не ни напуска и да не ни изоставя, а да бъде с нас до свършека на света (Матей 28:20). Можем да се утешим с думите на стария химн, който го казва най-добре: "Приятелите могат да ме изоставят, враговете да ме нападнат, но Той е с мен до края. Алелуя, какъв Спасител!"

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за самотата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries