settings icon
share icon
Въпрос

Живеем ли в последните времена?

Отговор


Библията пророкува за много събития, които ще се случат в последните времена. Тези събития могат да бъдат категоризирани като природни явления, духовни знаци, социологически признаци, технологични признаци и политически знаци. Можем да разгледаме какво казва Библията за тези неща и ако знаците присъстват в изобилие, можем да сме сигурни, че всъщност живеем в последните времена.

Лука 21:11 изброява някои от природните явления, които ще се случат преди второто пришествие на Исус: „и ще има големи трусове и в разни места глад и мор; ще има и ужаси и големи знамения от небето. " Въпреки че не бива да тълкуваме всяко природно бедствие като знак за крайните времена, увеличаването на природните бедствия изглежда е "загрявка" за това, което предстои — „мъки при раждане", както ги нарича Исус (Матей 24: 8) .

Библията изброява както положителни, така и отрицателни духовни знаци. Във 2 Тимотей 4: 3–4 откриваме, че много хора ще следват лъжеучители. Сега наблюдаваме увеличаване на култовите групи, ересите, измамите и окултизма, като мнозина избират да следват Ню Ейдж или езическите религии. Положителната страна е, че Йоил 2: 28–29 пророкува, че ще има голямо изливане на Светия Дух. Пророчеството на Йоил се изпълни в Деня на Петдесетница (Деяния 2:16) и все още виждаме ефектите от това изливане в пробужданията и ръководените от Духа християнски движения и в световната проповед на евангелското послание.

Заедно със знаците в природната и духовна сфера има и знаци в обществото. Неморалността, която се разраства в обществото днес, е симптом на бунта на човечеството срещу Бог. Абортът, хомосексуалността, злоупотребата с наркотици и малтретирането на деца са доказателство, че „А нечестиви човеци и измамници ще затъват все повече в злото, като мамят и бъдат мамени. " (2 Тимотей 3:13). Сега живеем в хедонистично и материалистично общество. Хората са влюбени в себе си — „търсят най-доброто" — и правят това, което е правилно в собствените им очи. Всички тези неща и много други могат да се виждат около нас всеки ден (вж. 2 Тимотей 3: 1–4).

Изпълнението на някои пророчества от последните времена изглеждаше невъзможно до появата на съвременните технологии. Някои от съжденията в Откровение са по-лесно представими в ядрената епоха. В Откровение 13 се казва, че Антихристът контролира търговията, като принуждава хората да вземат белега на звяра и предвид днешния напредък в компютърните чип технологии, инструментите, които той ще използва, може би вече са тук. А чрез интернет, радиото и телевизията евангелието вече може да се провъзгласява в целия свят (Марк 13:10).

И има политически признаци. Възстановяването на Израел през 1948 г. е най-впечатляващото изпълнено пророчество, доказващо, че живеем в последните времена. В началото на 20-ти век никой не би мечтал, че Израел ще се върне в земята си, камо ли да окупира Йерусалим. Йерусалим определено е в центъра на геополитиката и се изправя сам срещу много врагове; Захария 12: 3 потвърждава това: „В онзи ден ще направя Йерусалим тежък камък за всички племена; всички, които се натоварят с него, ще се смажат; и против него ще се съберат всички народи на света. " Матей 24: 6–7 предсказа, че „нацията ще се издигне срещу нацията и царството срещу царството". „Войните и слуховете за войни" определено са характерни за настоящата епоха.

Това са само няколко от признаците, че живеем в края на епохата. Има много повече. Бог ни е дал тези пророчества, защото не иска никой да загине и винаги предупреждава, преди да излее гнева Си (2 Петър 3: 9).

Живеем ли в последните времена? Никой не знае кога Исус ще се върне, но грабването може да се случи всеки момент. Бог ще се справи с греха или чрез благодат, или чрез гняв. Йоан 3:36 казва: „Който вярва в Сина, има вечен живот;а който не слуша Сина, няма да види живот, но Божият гняв остава върху него. " Тези, които не приемат Исус Христос за свой спасител, ще останат под Господния гняв.

Добрата новина е, че не е късно да изберете вечен живот. Всичко, което се изисква, е приемане чрез вяра на безплатния Божи дар — благодатта. Не можете да направите нищо, за да спечелите благодат; Исус плати цената за вас (Римляни 3:24). Готови ли сте за завръщането на Господ? Или ще изпитате гнева Му?

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Живеем ли в последните времена?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries