settings icon
share icon
Въпрос

Как трябва да живеем в светлината на Христовото завръщане?

Отговор


Вярваме, че завръщането на Исус Христос е непосредствено, т.е., Неговото завръщане може да се случи във всеки момент. Заедно с апостол Павел ние очакваме „блажената надежда – славното явление на нашия велик Господ и Спасител, Исус Христос” (Тит 2:13). Като знаят, че Господ може да се върне днес, някои хора се изкушават да спрат да вършат това, което правят, и просто да Го „чакат”.

Обаче има голяма разлика между това да знаем, че Исус може да се върне днес и да знаем, че Той ще се върне днес. Исус каза: „Никой не знае този онзи ден и час” (Матей 24:36). Времето на Неговото идване е нещо, което Бог не е открил на никой, и затова трябва да продължим да Му служим докато Той ни призове при Себе си. В Исусовата притча за десетте таланта царят, който заминава, инструктира своите слуги да работят, докато се върне (Лука 19:13).

Завръщането на Христос винаги се представя в Писанието като голяма мотивация за действие, а не като причина за преустановяване на действията. В 1 Коринтяни 15:58 Павел завършва своето учение за грабването като казва: „Преизобилвайте винаги в Господнето дело.” В 1 Солунци 5:6 Павел завършва урока за Христовото идване с тези думи: „И така, да не спим, както другите, а да бъдем будни и трезвени.” Никога Исус не е искал ние да отстъпим и само да „удържаме крепостта”. Вместо това ние работим, докато можем. „Идва нощ, когато никой не може да работи” (Йоан 9:4).

Апостолите живяха и служиха с идеята, че Исус ще се върне, докато те са живи; какво щеше да стане, ако те бяха престанали да работят и само „чакаха”? Те щяха да се окажат виновни в неподчинение на Христовата заповед „Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар” (Марк 16:15), и евангелието нямаше да се разпространи. Апостолите разбираха, че скорошното завръщане на Исус означава, че трябва да се занимават с Божията работа. Те изживяха живота си пълноценно, като че ли всеки техен ден беше последен. Ние също трябва да гледаме на всеки ден като на подарък и да го използваме, за да прославяме Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как трябва да живеем в светлината на Христовото завръщане?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries