settings icon
share icon
Въпрос

Има ли библейски списък с грехове?

Отговор


Често мислим, че животът ни може да бъде опростен, ако просто имаме контролен списък, който да следваме. Имаме списъци за пазаруване, списъци със задачи, списъци с желания и други. Разбира се, ако Бог иска да имаме успех в живота си с Него, в Библията би трябвало да има списък на греховете, които да избягваме. Когато се вгледаме в Библията, със сигурност намираме списъци с грехове, но също така откриваме, че списъците сякаш никога не свършват.

От самото начало Бог каза на човека кое е правилно и кое не е. На Адам в градината Бог каза: „ От всяко дърво в градината свободно да ядеш, но да не ядеш от дървото за познаване на доброто и злото, защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш.” (Битие 2:16-17). Когато израилтяните излязоха от Египет, Бог установи Своя закон с тях на планината Синай. Десетте заповеди (Изход 20:1-17) не бяха целият закон, а обобщение на всичко, което Бог трябваше да им каже. Целите книги Левит и Второзаконие са посветени на разкриването на Божиите закони пред израилтяните. Еврейските равини казват, че има 613 закона в Тората (Книгите на Мойсей). От тях 365 са в категорията „не трябва...“.

Кои са примерите за тези грехове? В десетте заповеди имаме фалшиво поклонение, идолопоклонство, злоупотреба с Божието име, нарушаване на съботата, позоряване на родителите, убийство, прелюбодеяние, кражба, лъжа/клевета и пожелаване. В Проповедта на планината (Матей 5–7) Исус изведе някои тези грехове на друго ниво. Относно убийството Исус каза: „А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брат си без причина, ще бъде виновен пред съда; и който каже на брат си „празноглавецо“[c], ще бъде виновен пред Синедриона; а който му каже: „бунтовни безумецо“, ще бъде виновен за огнения пъкъл. ” (Матей 5:22). Относно прелюбодейството Исус каза: „Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си. “ (Матей 5:28). В Галатяни 5:19-21 ни се казва: „ А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие, идолопоклонство, магьосничество, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления,

зависти, пиянства, пирувания и други подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива неща, няма да наследят Божието царство.” Дори тези кратки списъци ще дадат на повечето хора много неща, върху които да работят цял живот. В допълнение към различните списъци, които могат да бъдат намерени в Писанието, в 1 Йоан 5:17 ни е казано, че „всички престъпления са грях“. Не само Библията ни казва нещата, които не трябва да правим. Яков 4:17 ни информира, че „ ако някой знае да прави добро и не го прави, той си навлича грях. “.

Когато се опитваме да съставим списък с грехове, ние се оказваме погребани под вина за собствените си неуспехи, защото откриваме, че сме съгрешили много повече, отколкото сме осъзнавали. Писанията ни информират: „Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: „Проклет всеки, който не постоянства да изпълнява всичко, писано в книгата на закона.“ “ (Галатяни 3:10). Макар че това твърдение може да изглежда унищожително, всъщност това е най-добрата възможна новина. Тъй като никога не можем напълно да спазваме Божия закон, трябва да има друга възможност и тя се намира няколко стиха по-долу: „Христос ни изкупи от проклятието на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: „Проклет всеки, който виси на дърво“; така че благословението, дадено на Авраам, да дойде чрез Христос Исус върху езичниците, за да приемем обещания Дух чрез вяра.“ (Галатяни 3:13-14). Божият закон или списъците с грехове, които намираме в Библията, служат като наставник, който „да ни води при Христос, за да бъдем оправдани чрез вяра“ (Галатяни 3:24).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли библейски списък с грехове?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries