settings icon
share icon
Въпрос

Как би могло да има светлина на първия ден от Сътворението, ако слънцето било създадено чак на четвъртия ден?

Отговор


Въпросът как би могло да има светлина на първия ден от Сътворението, когато слънцето било създадено чак на четвъртия ден, е често срещан. Битие 1:3-5 заявява: „И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина. И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината. И Бог нарече светлината Ден, а тъмнината нарече Нощ. И стана вечер, и стана утро, ден първи." Няколко стиха по-нататък ни се казва: „И Бог каза: Да има светлина на небесния простор, за да разделят деня от нощта; нека служат за знаци и за показване времената, дните, годините; и да бъдат за светила на небесния простор, за да осветляват земята; и стана така. Бог създаде двете големи светила: по-голямото светило, за да владее деня, а по-малкото светило, за да владее нощта; създаде и звездите. И Бог ги постави на небесния простор, за да осветляват земята, да владеят деня и нощта, и да разделят светлината от тъмнината; и Бог видя, че беше добро. И стана вечер, и стана утро, ден четвърти." (Битие 1:14-19). Как е възможно да бъде? Как може да бъде светлина, сутрин и вечер на първия, втория и третия ден, ако слънцето, луната и звездите били създадени чак на четвъртия ден?

Това е само проблем, ако не вземем предвид безкрайния и всемогъщ Бог. Бог няма нужда от слънцето, луната и звездите, за да осигури светлина. Бог е светлина! 1 йоаново 1:5 заявява: „И известието, което чухме от Него и възвестяваме на вас, е това, че Бог е светлина, и в Него няма никаква тъмнина." Самият Бог бил светлината за първите три дена от Сътворението, точно както Той ще бъде в новото небе и новата земя, „Нощ не ще има вече; и не ще имат нужда от светене на светило или от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветява. И те ще царуват до вечни векове" (Откровение 22:5).Докато създал слънцето, луната и звездите Бог осигурявал светлина през „деня" и може да го е правил и през „нощта" (Битие 1:14).

Исус е казал: „Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота" (Йоан 8:12). Много по-важно от светлината на деня и нощта е Светлината, който осигурява вечен живот на всички, които вярват в Него. Онези, които не вярват в Него, ще бъдат обречени на „външната тъмнина; там ще бъде плач и скърцане със зъби" (Матей 8:12).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как би могло да има светлина на първия ден от Сътворението, ако слънцето било създадено чак на четвъртия ден?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries