settings icon
share icon
Въпрос

Учи ли Библията, че животът започва със зачатието?

Отговор


Библията действитилно учи, че животът започва със зачатието. Виждането на всяка култура кога започва човешкия живот се променя с промяната на социалните ценности, моралните стандарти и познанието за процеса на ембрионно развитие. В САЩ преди решението на Върховния съд от 1973 г., което разрешава аборт по желание, развиващите се ембриони били считани за неродени личности. Сега, дори зародиш, който може да оцелее самостоятелно извън майчината утроба, може да бъде абортиран легално при определени медицински обстоятелства. Това показва, че не считаме нероденото дете за истинско човешко същество.

Науката ни казва, че човешкият живот започва в момента на зачатието. От момента, когато става оплождавето, генетическият състав на детето е вече завършен. Неговият пол е вече определен заедно с неговата височина, коса, очи и цвят на кожата. Единственото нещо, от което ембрионът се нуждае, за да стане напълно функциониращо същество, е времето да порасне и да се развие.

По-важно Бог ни разкрива в Своето Слово това, че не само, че животът започва при зачатието, но че Той ни познава кои сме още преди това (Еремия 1:5). Цар Давид е казал това за Божията роля при нашето зачеване: „Защото Ти си образувал чреслата ми, Обвил си ме в утробата на майка ми…Твоите очи видяха необразуваното ми вещество; И в твоята книга бяха записани Всичките ми определени дни, Докато още не съществуваше ни един от тях." (Псалом 139:13, 16).

Обществото непрекъснато се стреми да обезцени живота на неродените като създава свои собствени определения за човешки същества, основани на изопачени гледища за моралност. Но неопровержимият факт е, че животът започва при творението и човекът е създаден веднага при зачатието. Бог присъства при нашето сътворение; Той е всъщност нашият Създател. Нашата ценност като човешки същества, създадени по Негов образ, съществува още преди да сме заченати.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Учи ли Библията, че животът започва със зачатието?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries