settings icon
share icon
Въпрос

Какво е представлявал Левиатанът?

Отговор


Левиатанът е огромно водно същество от някаккъв вид. Библията го споменава като страшен звяр, който има чудовищна свирепост и огромна сила. Еврейската дума за „Левиатан“ има в корена си значение на „увит“ или „усукан“. Исая 27:1 говори за „Левиатана, бързия змей, Да! Левиатана, извиващия си змей, … змията, която е в морето.“ Каквото и да е (или е била) тази змия, която е в морето, нейната сила и дива природа били добре известни.

Има няколко споменавания на Левиатан в Стария Завет. Повечето пасажи описват Левиатан като истинско същество, познато на хората (които, разбира се, спазвали дистанция) по име, ако не наглед. В Псалом 104:25–26 Бог е хвален като Онзи, който е създал средата за Левиатан: „Ето голямото и пространно море, Гдето има безбройни пълзящи животни, Животни малки и големи. Там плуват корабите; Там е и Левиатанът, което си създал да играе в него.“ Само велик Бог би могъл да създаде Левиатан и после да направи достатъчно голямо място за него, за да „играе“ безопасно.

В Исая 27:1 Левиатанът се използва като символ за покварените царе на земята, които се съпротивляват на Божиите хора. Голямата сила, която греховните народи владеят, може да бъде ужасяваща, но Бог уверява Своите деца, че злото, без значение колко чудовищно е, ще бъде разгромено. „В оня ден Господ С лютия, и великия, и якия Си нож Ще накаже Левиатана, бързия змей, Да! Левиатана, извиващия си змей, И ще убие змията, която е в морето.“ Псалом 74:14 съдържа подобно споменаване на Божията победа над Левиатан; в този псалом най-вероятно се има предвид царя на Египет.

Йов 41 дава най-много подробности за Левиатана като действително морско същество. В тази глава Бог описва Левиатан като набляга на размера, силата и порочността на животното. Левиатанът не може да бъде вързан или опитомен (Йов 41:1, 5); ужасяващо е дори да го гледаш (стих 9); най-добре е да оставиш на мира (стихове 8, 10). Левиатанът имал хубаво устройство (стих 12), но е невероятно добре защитен от люспи (стихове 13, 15–17). Неговият гръден кош бил толкова непробиваем колкото гърба му (стихове 15, 24). Той имал страшни зъби (стих 14), а смъртта дебнела всеки, който приближи устата му (стихове 18–21). Дори мощни мъже се ужасяват от Левиатана (стих 25). Никакъв меч, копие, стрела, копие, броня, камък, тояга или пика не може да го победи (стихове 26, 28–29). Той не може да бъде хванат в клетка, защото чупи желязото като слама (стих 27). На земята Левиатанът оставя следа от бразда; във водата създава дълбока, пенеща се следа (стихове 30–32). Божието описание на Левиатана завършва със заявление, че той е истинският цар на зверовете: „На земята няма никой като него, направен да няма страх“ (стих 33).

Така, какво животно описва Йов 41? Някои коментатори вярват, че Левиатанът е крокодил. Други вярват, че той е кит или акула. Въз основа на библейското описание изглежда по-вероятно Левиатанът да е огромно морско влечуго, може би вид динозавър като плезиозавър. Срещата на Йов с динозавър не е преувеличена, при положение че действието в книгата Йов се развива много рано в историята.

Смисълът, който Бог влага в Йов 41, е че Левиатан е под Божия суверенен контрол. Йов е задавал въпроси на Бог (Йов 26—31), но Бог му отвръща и използва силата на Левиатана да подчертае слабостта и крехкостта на Йов. Ако Бог е създал Левиатан (животно, пред което Йов не може да стои), тогава колко велик е Бог? Защо Йов изобщо се опитва да се бори с Всемогъщия?

Левиатанът бил опасно същество, което карало опитни бойци да се обръщат и да бягат. Левиатанът не е мит, а истинско морско същество, подчинено само на Твореца. Както казва Бог в Своето описание на Левиатан: „Тогава кой може да застане пред Мене? Кой Ми е дал по-напред, та да му отплатя? Все що има под цялото небе е Мое“ (Йов 41:10–11).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е представлявал Левиатанът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries