settings icon
share icon
Въпрос

Има ли различни степени наказания в ада?

Отговор


Идеята, че в ада има различни степени наказания произлиза основно от „Божествена комедия”, написана от Данте Алигиери между 1308 г. и 1321 г. В нея римският поет Вергилий развежда Данте през деветте кръга на ада. Кръговете са концентрични и представляват постепенно увеличаване на нечестието, като кулминацията е в центъра на земята, където Сатана е държан в плен. Грешниците от всеки кръг са наказани по начин, който отговаря на техните престъпления. Всеки грешник е измъчван през цялата вечност от основния грях, който е извършвал. Според Данте, кръговете започват от първия, където живеят некръстените и добродетелни езичници, и стигат до центъра на ада, запазен за хората, които са извършили върховния грях – предателство срещу Бога.

Макар да не казва нищо директно, Библията сякаш посочва, че има различни нива на наказания в ада. В Откровение 20:11-15 хората са съдени „според делата си по записаното в книгата” (Откровение 20:12). Затова може би целта на съда е да определи колко сериозно ще бъде наказанието в ада. Какъвто и да е случаят, да си хвърлен в по-малко гореща част на огненото езеро не е утеха за онези, които все още са обречени за цяла вечност. Каквито и степени да съдържа наказанието в ада, ясно е, че той е място, което трябва да избягваме.

За нещастие Библията казва, че повечето хора ще завършат в ада. „…Защото широка е портата и пространен е пътят, който води към погибел, и мнозина са онези, които минават през тях. Понеже тясна е портата и стеснен е пътят, който води към живот, и малцина са онези, които ги намират” (Матей 7:13-14). Въпросът, който трябва да зададем е: „на кой път се намираме?”. „Мнозината” на широкия път имат едно общо нещо – всички те са отхвърлили Христос като единственият път към небето. Исус каза: „Аз съм Пътят и Истината, и Животът. Никой не идва при Отец освен чрез Мен” (Йоан 14:6). Когато Той каза, че е единственият път, имаше предвид точно това. Всеки, който следва друг „път”, а не Исус Христос, върви по широкия път на погибелта, и независимо дали в ада ще има различни нива на наказания или не, страданието е ужасно, страшно, вечно и може да се избегне.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли различни степени наказания в ада?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries