settings icon
share icon
Въпрос

Има ли различни нива в небето?

Отговор


Пасажът от Писанието, който се доближава най-много до идеята, че има различни нива небеса се намира във 2 Коринтяни 12:2: „Познавам един човек в Христос, който преди четиринадесет години (в тялото ли, не зная, вън от тялото ли, не зная, Бог знае) бе занесен до третото небе.” Някои тълкуват този стих като означаващ, че има три различни нива в небето, ниво за „свръх-посветени християни” или християни, които са достигнали до високо ниво на духовност, ниво за „обикновени християни”, и ниво за християни, които не служат вярно на Бога. Този възглед не се основава на Писанието.

Тук Павел не казва, че има три небеса или три различни нива в небето. В много древни общества хората използвали термина „небе”, за да опишат с него различни „сфери” – небето, космоса и след това духовното небе. Макар да не са конкретно взети от Библията, термините земно, телестиално и небесно небе са често срещани. Павел казва, че Бог грабнал човека в „небесното” небе, тъй като там е мястото, в което обитава Бог. Концепцията за различни нива в небето може да е дошла отчасти от „Божествената комедия” на Данте, в която поетът описва небето и ада като имащи девет различни нива. Обаче „Божествена комедия” е художествена измислица. Идеята за различни нива в небето е чужда на Писанието.

Писанието не говори за различни награди в небето. Исус каза за наградите това: „Ето, ида скоро; и у Мен е наградата, която давам, да отплатя на всеки според каквито са делата му” (Откровение 22:12). Исус казва, че когато дойде, ще носи със Себе си награди, за да ги раздаде на хората въз основа на делата, които те са направили. Това ни показва, че ще има време за награди за вярващите. Във 2 Тимотей 4:7-8 четем думите на Павел, когато той завършва своето служение: „Аз се подвизах в доброто войнстване, пътя свърших, вярата опазих; отсега нататък се пази за мене венецът на правдата, който Господ, праведният Съдия, ще ми въздаде в онзи ден; и не само на мен, а и на всички, които са обикнали Неговото явяване.”

Само тези дела, които оцелеят през Божия очистващ огън, ще имат вечна стойност и ще бъдат достойни за награда. Тези ценни дела са наречени като „злато, сребро и скъпоценни камъни” (1 Коринтяни 3:12) и са нещата, които сме направили чрез вяра в Христос. Тези дела, които няма да бъдат наградени, са наречени „дърво, слама и плява”; това не са зли дела, но повърхностни занимания без вечна стойност. Наградите ще бъдат раздадени от „съдебния престол на Христос”, място, където животът на вярващите ще бъде оценен с цел да им бъдат дадени награди. „Съдът” на вярващите никога не споменава за наказание за грях. Исус Христос беше наказан за нашия грях, когато умря на кръста, а Бог казва за нас: „ Защото ще покажа милост към неправдите им и греховете им (и беззаконията им) няма да помня вече” (Евреи 8:12). Каква славна мисъл! Християнинът никога не трябва да се страхува от наказание, но може да очаква наградата от корони, които може да сложи в краката на Спасителя. В заключение, няма различни нива небеса, но има различни нива на награди в небето.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли различни нива в небето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries