settings icon
share icon
Въпрос

Защо по време на сътворението Бог казва „Да бъде светлина“?

Отговор


В първия ден на сътворението Бог казва: "Да бъде светлина" (Битие 1:3) и светлината се появява като нещо отделно от тъмнината. Фразата нека бъде светлина е превод на еврейската фраза yehi ˈor, която на латински е преведена като "fiat lux". Буквалният превод би означавал заповед, нещо като "Светлина, съществувай". Бог говори в празнотата и заповядва на светлината да се появи. Библията ни казва, че Бог е създал небето и земята и всичко останало, което съществува като просто ги е изрекъл да съществуват (Битие 1). Неговата личност, сила, творчество и красота са изразени в творението по същия начин, по който личността и личните качества на един творец се изразяват чрез изкуството или музиката. Идеята за светлината, съществуваща първо в Божия ум, е получила форма чрез думите "Да бъде светлина" или "Да съществува светлина".

Реалността на творческата сила на Божия глас има важни духовни последици, които излизат далеч извън рамките на самия разказ за сътворението. Светлината често се използва като метафора в Библията. Просветлението ("божествено просветление на човешкото сърце с истината") е свързано с изваждането на нещата на светло. Духовното просветление е един вид "сътворение", което се случва в човешкото сърце. "Бог, Който каза: " Понеже Бог, Който е казал на светлината да изгрее от тъмнината, Той е, Който е огрял в сърцата ни, за да се просвети светът с познаването на Божията слава в лицето на Исус Христос." (2 Коринтяни 4:6). Самият Исус е "светлината на света" (Йоан 8:12).

Когато при сътворението на света Бог казал: "Да бъде светлина" и светлината се появила, това показва Божията творческа сила и абсолютен контрол. Физическата светлина, която Бог създава в първия ден на сътворението, е чудесна картина на това, което Той прави във всяко сърце, което вярва в Христос, Истинската светлина. Не е необходимо да ходим в тъмнината на греха и смъртта; в Христос ние няма да ходим в тъмнината, но ще имаме светлината на живота. (Йоан 8:12).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо по време на сътворението Бог казва „Да бъде светлина“?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries