settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за легализма?

Отговор


Думата „легализъм” не се среща в Библията. Тя е термин, който се използва от християните, за да опишат доктринална позиция, която набляга върху система от правила и наредби за постигане на спасение и духовен растеж. Легалистите вярват и изискват стриктно буквално спазване на правилата и наредбите. В доктринално отношение това е позиция, която по същество се противопоставя на благодатта. Хората, които се придържат към легализъм често не успяват да видят истинската цел на закона, особено целта на старозаветния закон на Мойсей, който трябва да бъде наш „учител” или „педагог”, който да ни доведе до Христос (Галатяни 3:24).

Дори истинските вярващи може да бъдат легалистични. Но ние сме призовани да бъдем милостиви един към друг: „Приемайте слабия във вярата, но не за да спорите за мнения” (Римляни 14:1). За жалост има хора, които имат толкова категорично мнение за маловажни доктрини, че ще откажат на други да общуват с тях, и дори няма да позволят изразяването на различна гледна точка. Това също е легализъм. Много легалистични вярващи днес допускат грешката да изискват безусловно придържане към техните собствени библейски интерпретации и дори към техните собствени традиции. Например, има хора, които чувстват, че за да са духовни трябва просто да избягват тютюн, алкохолни напитки, танци, филми и пр. Истината е, че избягването на тези неща не е гаранция за духовността.

Апостол Павел ни предупреждава за легализма в Колосяни 2:20-23: „И така, ако сте умрели с Христос за първоначалните неща на света, тогава защо, като че ли живеете в света, се подчинявате на постановления като: Не докосвай; не хващай; не вкусвай, които всички се развалят от употреба, според човешки заповеди и учения? Тези неща наистина имат вид на мъдрост в своеволно богослужение и смирение, и в нещадене на тялото, но нямат никаква стойност, а са за угаждане на плътта.” Легалистите може да изглеждат праведни и духовни, но в края на краищата легализмът не успява да изпълни Божиите цели, защото той е видимо изпълнение, а не вътрешна промяна.

За да избегнем падането в капана на легализма, можем да започнем с придържането към думите на апостол Йоан: „Защото законът беше даден чрез Мойсей, а благодатта и истината дойдоха чрез Исус Христос” (Йоан 1:17) и да помним да сме милостиви, особено към нашите братя и сестри в Христос. „Кой си ти, за да съдиш чужд слуга? Пред своя собствен господар той стои или пада. Но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои” (Римляни 14:4). „Но ти защо съдиш своя брат? Или пък ти защо презираш своя брат? Понеже всички ние ще застанем пред Христовото съдилище” (Римляни 14:10).

Обаче тук е нужно да бъдем предпазливи. Въпреки че трябва да сме милостиви един към друг и да търпим несъгласия относно спорни въпроси, не можем да приемем ереста. Призовани сме да се борим за вярата, която е била поверена на светиите (Юда 3). Ако помним тези указания и ги прилагаме с любов и милост, ще бъдем в безопасност от легализма и ересите. „Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, а изпитвайте духовете дали са от Бога, защото много лъжепророци излязоха по света” (1 Йоан 4:1).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за легализма?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries