settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава човек да остави майка си и баща си и да се привърже към жена си?

Отговор


„Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си, и те ще бъдат една плът” (Битие 2:24). Други преводи предават тези думи като „остави и прилепи” (Цариградски, Синодален, Верен). На други езици се използват преводи като „остави и съедини” (NASB), „остави и се държи здраво към” (ESV). Така че какво точно означава да оставите баща си и майка си и да се привържете към жена си?

Както съобщава Битие 2 глава, Бог създаде първо Адам, а после Ева. Самият Бог доведе Ева при Адам. Сам Той постанови те да се съберат заедно в свято съпружество. Той каза, че двамата ще станат една плът. Това е образ на брачната интимност – любовният акт, който никога не трябва да включва друг човек. Да се „привърже” означава „да остане верен, да се прилепи, или да се съедини с.” Това е уникално съединяване на двама души в едно цяло. Това означава, че не си тръгваме, когато нещата не се развиват по правилния начин. Това включва в себе си да говорим заедно по проблемите, да се молим за нещата, да сме търпеливи, като уповаваме на Бог да работи в сърцата на двамата, да сме склонни да признаем, че грешим и да искаме прошка и да търсим редовно Божията воля в Неговото Слово.

Ако някой от съпрузите не остави и не се прилепи, това ще породи проблеми в брака. Ако съпрузите откажат наистина да оставят своите родители, това ще доведе до стрес. Да оставите родителите си не означава да ги пренебрегвате или да не прекарвате никакво време с тях. Да оставите своите родители означава да признаете, че бракът ви е създал ново семейство и то трябва да бъде по-висок приоритет за вас, отколкото предишното ви семейство. Ако съпрузите пренебрегват привързването един към друг, резултатът е липса на интимност и единство. Да се прилепите към вашия брачен партньор не означава да бъдете с него във всеки момент, или да нямате пълноценни приятелства извън вашия брак. Прилепването към вашия брачен партньор означава да признаете, че сте съединени, практически „залепени” за вашия съпруг. Привързването е ключов момент за изграждане на брак, който ще издържи на трудности и ще бъде красивата връзка, която Бог иска да бъде.

Оставянето и привързването в брачната връзка е също илюстрация на съюза, който Бог иска да имаме с Него. „ Господа, вашия Бог, да следвате, от Него да се боите, Неговите заповеди да пазите, Неговия глас да слушате, на Него да служите и към Него да се придържате” (Второзаконие 13:4). Това означава да оставим всички други богове, каквато и форма да имат те, и да се присъединим само към Него като към наш Бог. Ние се привързваме към Него, когато четем Словото Му и се покоряваме на властта, която Той има над нас. Тогава, когато Го следваме неотлъчно, ще разберем, че Неговата инструкция да оставим баща си и майка си, за да се привържем към жена си, означава да открием посвещение и сигурност, точно както Той иска. Бог приема сериозно Своя модел на брака. Да оставим баща си и майка си и да се привържем е Божият план за тези, които се женят. Никога няма да се разочароваме когато следваме Божията воля.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава човек да остави майка си и баща си и да се привърже към жена си?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries