settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е библейският начин да доведем детето при Христос?

Отговор


Има три основни елемента при довеждането на детето до спасително взаимоотношение с Христос: молитвата, примерът и подходящо за възрастта наставление. Ние довеждаме детето при Христос чрез усърдното прилагане на трите елемента от времето преди детето да се роди.

Значението на молитвата в процеса на евангелизацията на децата не може да бъде преувеличено. От времето на зачеването родителите трябва да търсят Божията мъдрост за себе си и благодат за своето неродено дете. Бог е обещал да даде мъдрост свободно на всички, които Го помолят (Яков 1:5), а Неговата мъдрост във всички аспекти на родителството е от голямо значение, но никъде не е по-важна отколкото при духовните въпроси. Ефесяни 2:8-9 ни казва, че спасението е по благодат чрез дара на вярата, така че нашите молитви за спасението на нашите деца трябва да бъдат съсредоточени върху търсенето на дара на вярата за тях. Трябва да се молим Светият Дух да привлече децата ни към Бог от най-ранните им дни и да ги поддържа през живота на вяра и служба на Бог докато те отидат на сигурно място на небето за цялата вечност (Ефесяни 1:13-14). Трябва да се молим Бог да ни привлече към Себе си и да стане реалност в живота ни, така че да бъдем добри ролеви модели за нашите деца.

Нашият пример като Божии деца дава най-добрият визуален пример за нашето взаимоотношение с Христос, който искаме децата ни да имат. Когато нашите деца ни виждат на колене всекидневно, те възприемат, че молитвата е редовна част от живота. Когато ни виждат постоянно в Писанията, да изучаваме, чувстваме и размишляваме върху Божието Слово, те осъзнават значението на Библията без да трябва да им казваме и дума. Когато те осъзнаят, че ние не само познаваме Божието Слово, но се опитваме да го живеем по практически начини всеки ден, те започват да разбират силата на Словото в живот, живян в неговата светлина. Обратно, ако детето вижда, че мама или татко имат неделна „личност", която драстично се различава от личността, която те виждат всеки ден, те бързо ще забележат лицемерието. Много деца са отхвърляли църквата и Христос чрез лицемерни ролеви модели. Това не е, за да кажем, че Бог не може да надделее над нашите грешки и провали, а че трябва да бъдем готови да ги признаем пред Бог, да признаем нашите провали пред нашите деца и да направим всяко усилие да живеем това, което вярваме.

Нещо повече, даването на подходящи за възрастта наставления по духовните въпроси е съществено за довеждането на детето при Христос. Има безброй детски книги и източници като детски Библии, детски книги с библейски истории и музика за всяко възрастово равнище за четене, пеене и запомняне. Свързването на всеки аспект от детския живот с духовна истина е също важна част от духовното обучение. Всеки път, когато детето види цвете или залез или птица, има обширни възможности за родителите да свържат красотата и чудото на Божията творческа сила (Псалом 19:1-6). Всеки път, когато нашите деца се чувстват в безопасност и сигурни в нашата любов, ние имаме възможността да им обясним колко по-голяма е любовта на техния небесен Отец. Когато те са наранени от другите, можем да им обясним реалността на греха и единствения лек за него – Господ Исус Христос и Неговата саможертва на кръста за нас.

Накрая, понякога прекомерно значение се отдава на накарването на детето да „каже молитвата" или да „върви по пътеката в църквата" като доказателство за неговото решение да повярва в Христос като Спасител. Въпреки че тези моменти могат да са ценни за затвърждаването в детския ум кога и как е дошло при Христос, спасението е работата на Духа в сърцето. Истинското спасение има за резултат живот на продължително ученичество и това трябва също да бъде споделено.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е библейският начин да доведем детето при Христос?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries