settings icon
share icon
Въпрос

Полагането на ръце – какво казва Библията?

Отговор


„Полагането на ръце" е действие с корени в Библията; обаче, няма библейско указание, изискващо физическото полагане на ръце за определено духовно служение. Исус със сигурност е полагал ръцете Си върху мнозина от изцелените от Него; обаче, Той също изцелявал без да полага ръцете Си върху хората. Всъщност понякога Той изобщо не се намирал в близост до тези, които изцелявал. Матей 8:8 описва как Исус изцелил слугата на стотника без да се приближава до къщата му.

Следват два примера, които ще разгледаме: в единия случай Светият Дух дава дара на говорене на езици с акта на полагане на ръце от апостолите, а в другия случай Той върши същото без полагането на ръце, а само чрез проповядването на апостолите.

„А Павел рече: Йоан е кръщавал с кръщението на покаяние, като е казвал на людете да вярват в тогова, който щеше да дойде подир него, сиреч в Исуса. И като чуха това, кръстиха се в името на Господа Исуса. И като положи Павел ръце на тях, Светия Дух дойде на тях; и говореха други езици и пророкуваха" (Деяния 19:4-6).

„Докато Петър още говореше тия думи, Светият Дух слезе на всички, които слушаха словото. И обрязаните вярващи, дошли с Петра се смаяха задето дарът на Светия Дух, се изля и на езичниците; защото ги чуеха да говорят чужди езици и да величаят Бога." (Деяния 10:44-46).

В 1 Тимотей 5:22 мисълта не е толкова за насочване вниманието към физическото действие на полагане на ръце колкото до идеята, че даването на задължението за духовно водачество (както и да е направено) трябва да бъде извършвано отговорно. То не трябва да бъде извършвано „внезапно" или без надлежно обмисляне: „Не прибързвай да ръкополагаш никого, нито участвай в чужди грехове. Пази себе си чист."

Несъмнено полагането на ръце в ранната църква било средство за свързването на посланието с посланика или духовния дар с надарения дарител. То осигурявало „знак", който го удостоверява чрез този, на когото е дадено физическото изявяване на духовния дар. Трябва да разберем, че няма магически библейски формули за служението на Църквата. Полагането на ръце само по себе си няма сила. То се използва само от Бог, когато се извършва в съгласие с Божието Слово.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Полагането на ръце – какво казва Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries