settings icon
share icon
Въпрос

Защо мормоните наричат себе си Светиите от последните дни?

Отговор


Когато гладът за религиозни преживявания достигнал върха си през 19 в., липсата на единство сред различните клонове на християнската вяра се превърнала в спънка. Появил се мъж на име Джоузеф Смит, който предложил своите собствени разказани религиозни преживявания като решение. Той се обявил за Божи пророк. Привържениците обявили, че Бог е възстановил „святото свещенство на апостолите и учениците от стари времена" на Джоузеф Смит. Смит също заявил, че в тези „последни дни" на света всички други църкви участвали във вероотстъпничество и само на неговото частно откровение (или това на тези, свързани с него) може да се вярва за спасение и водителство.

Първоначално с усилията на Джоузеф Смит и Оливър Каудъри била създадена организация и наречена Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни . Било съобщено, че името е дошло чрез откровение на Исус Христос. То трябвало да отбележи три определени несъмнени факта: 1. Исус Христос е ръкоположил църквата; 2. служението на църквата било специално за последните дни на света и 3. църквата ще се състои само от истински светии, признати от Исус Христос. Такова име би звучало много примамливо във време на значително непостоянна доктрина. Църквата на светиите от последните дни излага, че тяхна била задачата да създаде Божието царство и да установи практиките на християнската религия, както е възнамерявал Бог. Тези неща заедно били наречени общо „възстановяване на благовестието" и били част от движението на ранния 19 век.

Според Библията Бог е този, който ще установи Своето царство (Исая 9:7). Светиите не са призовани да направят това за Него. Също независимо дали човек гледа на последните дни като на самия край на земната ера или включващи всичките дни, които следват пълното служение на Исус Христос, няма библейска подкрепа за нарушено благовестие, което се нуждае от възстановяване. Исус обявил признаването на Него от Симон Петър като „Христос, Синът на Живия Бог" за канарата, върху която ще бъде изградена Неговата църква, срещу която „портите на ада няма да надделеят…" (Матей 16:16, 18). Бог също заявил, че въпреки че някои са се отклонили от истината, „твърдата основа на Бога стои" (2 Тимотей 2:18-19). Тези стихове показват трайната същност на църквата в контекста на благовестието. Наистина в последните времена вероотстъпничеството ще е изобилно (Матей 24:11), но благовестието ще остане непокътнато с тези, които издържат (Матей 24:13-14).

Истинската работа на днешните светии е да продължават да прогласяват истината на вечното благовестие (Йоан 3:16; Марк 16:15) и да „държат образеца на здравите думи, които си чул от мене, във вяра и любов, която е в Христа Исуса" (2 Тимотей 1:13).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо мормоните наричат себе си Светиите от последните дни?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries