settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да знам със сигурност, че ще отида в рая, когато умра?

Отговор


Знаеш ли със сигурност, че имаш вечен живот и че ще отидеш в рая, когато умреш? Бог иска да сме сигурни в това. В Библията се казва: “Това писах на вас, които вярвате в името на Божия Син, за да знаете, че имате вечен живот” (I Йоан 5:13). Да кажем, че застанеш пред Бога точно сега и Той те попита: “Защо да те пусна в рая?” Какво ще му кажеш? Може и да не знаеш какво да отговориш. Това, което трябва да знаеш е, че Бог ни обича и е осигурил начин, чрез който можем да сме сигурни, къде ще прекараме вечността. В Библията това се заявява по следния начин: “Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот” (Йоан 3:16).

Първо, ние трябва да разберем какво ни пречи да отидем в рая. Проблемът е, че нашето грешно естество ни пречи да имаме взаимоотношения с Бога. Ние сме грешници както по своята същност, така и според избора, който сме направили. “Защото всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога” (Римляни 3:23). Ние не можем да се спасим със собствени усилия. “Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от самите вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да не се похвали никой” (Ефесяни 2:8, 9). Ние заслужаваме смърт и мястото ни е в ада. “Защото заплатата на греха е смърт” (Римляни 6:23).

Бог е свят и справедлив и трябва да накаже греха. В същото време обаче Той ни обича и ни прощава греховете. Исус казва: “Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен” (Йоан 14:6). Исус умря на кръста за нас: “Защото и Христос един път пострада за греховете, Праведният за неправедните, за да ни преведе при Бога” (I Петрово 3:18). Исус възкръсна от мъртвите: “Който бе предаден за прегрешенията ни и бе възкресен за оправданието ни” (Римляни 4:25).

И така, нека се върнем на въпроса, който зададохме в самото начало: “Как мога да съм сигурен, че ще отида в рая, когато умра?” Отговорът е следният: повярвай в Исус Христос и ще бъдеш спасен (Деяния 16:31). “А на онези, които Го приеха, даде право да станат Божии чеда, т.е.. на тези, които вярват в Неговото име” (Йоан 1:12). Ти можеш да получиш вечен живот ДАРОМ: “Божият дар е вечен живот в Христос Исус, нашия Господ” (Римляни 6:23). Можеш да водиш смислен и пълноценен живот още от този момент. Исус казва: “Аз дойдох, за да имат живот и да го имат изобилно” (Йоан 10:10). Можеш да прекараш вечността с Исус в рая, защото Той е обещал: “И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз, да бъдете и вие” (Йоан 14:3).

Ако искаш да приемеш Христос за свой Спасител и да получиш прощение на греховете, тук ти предлагаме молитва, с която можеш да се помолиш. Казването на тази молитва или на която и да било друга молитва няма да те спаси. Единствено доверието в Исус Христос може да те спаси от греховете. Тази молитва е просто начин да изразиш пред Бога вярата си в Него и да Му благодариш за прощението, което ти дава. “Боже, знам, че съм съгрешил/а срещу Теб и заслужавам да бъда наказан/а. Но Исус Христос пое наказанието, което аз заслужавах, така че чрез вяра в Него да ми бъде простено. Аз обръщам гръб на греха си и поставям доверието си в Теб за спасението ми. Благодаря Ти за Твоята прекрасна благодат и простителност! Амин!”

Прочетеното тук доведе ли те до решение да приемеш Христос? Ако отговорът ти е “да”, кликни на копчето “Днес приех Христос”.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да знам със сигурност, че ще отида в рая, когато умра?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries